Kan man gå til fest iklædt en fuldstændigt sindssyg kreation? Det gør New York i morgen

Det er New Yorks største modebegivenhed, der finder sted mandag aften, hvor verdens vigtigste kendisser går amok på den røde løber. The Met Gala er enestående. Og vi får formentlig aldrig noget, der kan matche festen her til lands. Men måske er der ved at ske noget nyt.

Rihanna mødte op til festen iført en gigantisk gul pelskappe fra Guo Pei Couture. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE

Elisa Lykke er ikke typen, der gemmer sig selv væk.

Den tidligere TV-vært tror på, at mere ER mere. At en kjole aldrig kan blive for meget, og at en fest, en rigtig fest, kun bliver sjovere, hvis man virkelig dresser op.

Af samme grund tager Lykke, der ejer sit eget PR- og managementbureau, sit gallatøj ret seriøst.

»Jeg får som regel syet kjoler, når jeg skal til en større fest. En af de vildeste fik jeg lavet af designer Henrik Hviid til Elle Style Awards for to år siden. Den er helt hvid og har et slæb, der næsten minder om en brudekjole,« siger Elisa Lykke, inden hun kommer med et hjertesuk.

Elisa Lykke får næsten altid designet sine kjoler, når hun skal til noget stort. Her er det en hvid Henrik Hviid-kjole fra Elle Style Awards-festen for to år siden Fold sammen
Læs mere

»Jeg havde det fantastisk i den kjole, men generelt vil jeg sige, at det virkelig er sløjt at gå til gallafest i Danmark. Hvis der er prisfester, kommer de fleste i gallajeans eller en lyserød Stine Goya-kjole i 100 procent polyester, og selv om det ser smukt ud, så er det altså ikke rigtig galla, hvis du spørger mig. Der mangler en respekt for dresscode, og det går den forkerte vej,« slutter Elisa Lykke.

En fest kan skabe gennembruddet

At de danske gallafester er lidt diskrete, er en af grundene til, at Elisa Lykke sidder klar til at se billederne fra Metropolitan Museum i New York, hvor Met Gala afholdes mandag aften.

Den årlige fest, der egentlig er en fundraiser for The Costume Institute, har udviklet sig til den mest særprægede, den mest vilde aften for dem, der går op i mode. Og det bliver kun vildere med årene.

I 2015 dukkede sangerinden Rihanna op til festen iført en gigantisk gul pelskappe fra Guo Pei Couture. Kreationen, der havde et slæb på næsten fem meter, blev et stort gennembrud for den kinesiske designer, der også er en dedikeret samler af de tøjbamser, der havde inspireret kappen.

Chris Pedersen, modeekspert

»Da Rihanna dukkede op i den, var det et af de der øjeblikke, hvor hele verdens popkultur smelter sammen og understreger tidens hotteste superstjernestatus.«


»Den var episk,« siger modeekspert Chris Pedersen.

»Da Rihanna dukkede op i den, var det et af de der øjeblikke, hvor hele verdens popkultur smelter sammen og understreger tidens hotteste superstjernestatus. Ingen andre kunne have pulled of sådan en entré, men hun kunne, og det eksploderede på nettet«.

Tre år senere var temaet Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, hvilket fik flere af gæsterne til at ligne russiske ikoner eller katolske fresker. Sarah Jessica Parker var ingen undtagelse. Skuespilleren ankom i en gylden Dolce & Gabbana-kjole tilsat en krone, der indeholdt et helt krybbespil.

Det er optrin som disse, der får Chris Pedersen til at kalde festen for »den mest hypede i New Yorks sociale kalender«.

Den guldvævede kjole, som Sarah Jessica Parker havde på til Met Gala i 2018, var vild. Men mest opmærksomhed fik hendes hat eller krone, der indeholdt et helt krybbespil. Begge spillede op til årets tema »Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hector RETAMAL.

»Siden Vogue-redaktøren Anna Wintour kom bag roret i 1995, er det kun gået frem. Hun styrer gæstelisten og gæsternes tøj med hård hånd, og den røde løber er dybest set en »Who is in and who is out« i mode og popkultur,« siger Chris Pedersen, der kalder Met Gala for »et kulturelt pejlemærke«.

»Festen har dog også en betydning for moden,« siger modeeksperten, der understreger, at flere af festerne har givet så meget opmærksomhed til enkelte designere, at de har fået et regulært gennembrud af det.

Guo Pei er et eksempel. Et andet er Alexander McQueen. Met Gala er desuden en fest, der får særlige modehuse til at skille sig ud.

»Givenchy har for eksempel været meget aggressive til The Met og klædt kvinder som Madonna, Beyoncé og Kim Kardashian på, hvilket i mine øjne har fået brandet til at stå klart ud. Balmain har også gjort det godt, og så har H&M brugt det flere gange til at vise især bæredygtige kjoler,« siger Chris Pedersen.

Alt er overflade lige nu

Spørgsmålet er så bare, hvem der løber med opmærksomheden, når Met Gala afholdes mandag aften amerikansk tid.

Årets tema er Camp – opkaldt efter et essay skrevet af Susan Sontag i 1964. Ifølge Chris Pedersen er det dog mere tidssvarende end nogensinde.

»Camp er dyrkelsen af overfladen, det plastiske og klicheerne. Det er Monroe, Madonna og Elvis Presley. Liza Minnelli i »Cabaret«, Nicole Kidman i »Moulin Rouge«, og det er Dietrich med cigaretrør. Det er at skrue 170 procent op for dramaet og stå helt ved sin overflade. Som Christian og Sara i »Vild med dans« eller Ghita Nørby i clinch med Iben Maria Zeuthen,« siger Chris Pedersen og understreger, at man også ser de tendenser andre steder.

Det tog mere end 600 timer at sy Blake Livelys kjole, men så var der også både et gyldent korset og et enormt slæb. På Instagram skrev skuespillerinden, at hendes kjole, der var designet af Versace, var »gået så bananas«, at den fortjente at blive udstillet på et museum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela WEISS.

»Vi ser faktisk meget af det i gaderne allerede. Kulørt plast, pels i skrappe farver og store logoer. Vi lever i en Camp-tid. Så temaet rammer plet dette år.«

Også Elisa Lykke sidder klar til at følge årets fest. Og selvfølgelig er hun i gang med en ny kjole til en dansk fest, der måske kan blive Københavns svar på Met Gala. Næste fredag er der nemlig atter Elle Style Awards. En fest, der i stigende grad byder på lange kjoler.

»Jeg har allerede en aftale med Rikke Gudnitz,« siger Elisa Lykke, der ikke er bange for at ende som den mest overdressed til festen.

I 2018 fortolkede Kim Kardashian temaet lidt anderledes end mange af festens øvrige gæster. I stedet for et meget religiøst udtryk satsede realitystjernen på en meget kropsnær, gylden kjole fra Atelier Versace. I den ene side var der dog plads til et par diskrete kors. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ.

»Når jeg først gør noget, så ejer jeg det. Så sørger jeg for, at jeg føler mig lækker, og hyrer en professionel til at ordne hår og makeup. Jeg kan bare mærke, at det giver noget mere, når man går op i det«.

Og måske er Elisa Lykke ikke alene i år. Ifølge Chris Pedersen er der nemlig skred i danskernes festtøj.

»Traditionelt har danskerne ikke brudt sig om at skille sig ud, og det skal man turde, hvis det skal være vildt. Men der er sket et klart skel de seneste par år. Især efter at kvinder som Christiane Schaumburg-Müller, Julie Zangenberg og især Medina er kommet til. De forstår værdien af en kjole og et billede, og det har fået berømthederne til at oppe sig,« siger han.

Så måske kommer festen og moden også til Danmark. Indtil da kan man nyde billederne fra New York.