Kampen om UnderholdningsOrkestret fortsætter

Kulturminister Marianne Jelved udsatte i går diskussionen om orkestrets fremtid til et ekstraordinært møde i næste uge. Samtidig har Liberal Alliances Mette Bock stillet spørgsmål til ministeren om, hvorvidt hun var orienteret om DRs lukningsplaner, inden beslutningen blev truffet.

DR fremlagde i går sin plan for en fremtid uden DR UnderholdningsOrkestret. De fem tilbageværende ensembler skal spille mere rundt om i landet og i højere grad samarbejde med det øvrige musikliv. Arkivfoto: Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den politiske fejde om lukningen af DR UnderholdningsOrkestret fortsætter, efter at kulturminister Marianne Jelved i går endnu en gang sparkede sagen til hjørne. Da kulturordførerne mødte ind til det første møde om DRs kommende public service-kontrakt, meddelte ministeren, at spørgsmålet om UnderholdningsOrkestrets fremtid først skulle diskuteres på et ekstraordinært møde tirsdag i næste uge.

Det vælger Dansk Folkepartis Morten Marinus at tolke som et positivt tegn:

»Hvis ministeren bare ville holde fast i DRs beslutning, havde hun måske sagt det i dag – og det har hun ikke gjort. Så jeg vælger at være positiv og tro på, at der kommer en løsning på tirsdag, som tilgodeser flertallets ønske,« siger han med henvisning til de 90 mandater i Folketinget bestående af Venstre, de Konservative, DF, Enhedslisten og det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen, der ønsker at bevare DR UnderholdningsOrkestret. Han tilføjer:

»Det kan også være for at give DR mulighed for et taktisk tilbagetog. Det vil jeg opfordre dem til. De har været på tynd is.«De Konservatives kulturordfører, Lars Barfoed, vælger også en optimistisk fortolkning:»Jeg håber, det er et tegn på, at ministeren gerne vil have tid til at sondere terrænet for at finde en løsning, der forsøger at imødekomme os. Det vil sige en løsning, hvor UnderholdningsOrkestret bevares. Det er forudsætningen for, at vi kan lande på noget som helst. Vi kan ikke stå inde for en public service-kontrakt, hvor Underholdnings­Orkestret er taget ud,« siger han.

Stillinger er sagt op

Ifølge Berlingskes oplysninger er UnderholdningsOrkestret imidlertid allerede skrevet ud af det udkast til en public service-aftale, som ordførerne fik udleveret op til mødet med kulturministeren. Udkastet er udarbejdet af embedsmænd i Kulturministeriet i nært samarbejde med DR, og i et notat fra DR opregnes yderligere konsekvenser ved en eventuel genetablering af UnderholdningsOrkestret. Heri understreges det, at alle stillinger allerede er opsagt, og at der forhandles fratrædelsesordninger og -vilkår med musikerne. Der er ikke planlagt et repertoire for næste sæson, og endelig har 11 af orkestrets 37 musikere allerede fået andet arbejde. Syv er blevet ansat i DR symfoniOrkestret, heraf seks som led i den nye musikhandlingsplan, som DR også fremlagde i går, og én i en vakant stilling. Yderligere to er ansat i tidsbegrænsede stillinger i DR SymfoniOrkestret, én musiker har fået ansættelse i Copenhagen Phil/Sjællands Symfoniorkester, og endelig har én musiker fået job i udlandet.

Lars Barfoed tvivler på, at det vil vise sig problematisk eller umuligt at samle orkestret igen, men skulle det være tilfældet, kan det få meget alvorlige følger, understreger han.

»Hvis DR har disponeret i strid med et flertal i Folketinget og truffet irreversible beslutninger i strid med den public service-kontrakt, der er indgået med kulturministeren, uden at vide, om de kan få ændret kontrakten, kan det få meget alvorlige konsekvenser,« siger han.

UnderholdningsOrkestrets talsmand, Mette Bugge Madsen, mener dog ikke, det vil være et problem at samle orkestret igen.

»Vi håber bare, at orkestret bliver bevaret. Og så glæder vi os i øvrigt til at spille Beethovens 9. på fredag i Koncerthuset og til at møde vores mange støtter på Fisketorvet på lørdag,« siger hun.

Liberal Alliance er klar med støtte

Siden DRs udmelding 8. september er beslutningen om at lukke UnderholdningsOrkestret blevet mødt af stigende protester både fra publikum og politikere. Nu melder også Liberal Alliance sig blandt de partier, der er villige til at skrive orkestret ind i den nye public service-kontrakt.

»Mit håb er, at DR selv kommer med et løsningsforslag inden næste tirsdag, det vil alle parter være bedst tjent med,« siger hun. »Jeg har selv siddet i DRs direktion, og det duer ikke med politisk indblanding. Men DR har dummet sig, og hvis de ikke kan finde ud af at løse det problem, de selv har skabt, må vi jo hjælpe dem. Så vi er med på at få orkestret skrevet ind i kontrakten. Men der skal ikke tilføres nye ressourcer,« tilføjer hun.

Mette Bock har desuden stillet et skriftligt spørgsmål til kulturminister Marianne Jelved, om, hvorvidt hun eller ministeriet på nogen måde var informeret om, at DR ville træffe beslutningen om orkesterlukning, før den blev truffet.

»Hvis det er tilfældet, har DR jo handlet i god tro, og det stiller sagen i et helt andet lys,« siger hun.

DFs Morten Marinus er enig:

»Hvis ministeriet har haft en viden uden at orientere ordførerkredsen, så er det ministeriet, der har et problem,« siger han.Uanset hvem der vidste hvad hvornår, er debatten om UnderholdningsOrkestret tydeligvis langtfra slut. Allerede i dag er emnet igen til debat i Folketingets kulturudvalg, hvor Enhedslistens Jørn Arbo-Bæhr vil fremlægge udkast til en beretning, der fastslår at et politisk flertal ønsker at bevare orkestret.

»Hvis jeg var ministeren og konstaterede, at der var et flertal imod mig, ville jeg nok se at få skrevet det orkester ind i kontrakten,« siger han.

Kulturminister Marianne Jelved har ikke ønsket at udtale sig om forhandlingerne.

DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, siger i en pressemeddelelse: »Vi afventer i bestyrelsen fortsat kulturministerens udspil til ny public service-kontrakt mellem kulturministeren og DR.«