Kampen om lygtepælene – og ikke mindst magten – er brudt ud: »Tror I, der er gode billeder i det, hvis jeg falder ned?«

Berlingske bevægede sig ud i virvaret af politiske slagord og partisoldater, der hænger valgplakater op – og fik sig en lille øjenåbner.

Kommunalvalgkampen blev skudt i gang lørdag klokken 12 med ophængning af valgplakater på Dronning Louises Bro i København. På billedet i grøn trøje SFs formand, Pia Olsen Dyhr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dem, der siger, at et kommunalvalg ikke kan være dramatisk, var ikke på Dronning Louises Bro i København denne lørdag.

Bevæger man sig ned ad broen, er man i risiko for at blive slået ned med en valgplakat – det måtte undertegnede i hvert fald erfare på egen krop.

Fortovet er blevet et politisk virvar af begejstrede kandidater, regelrette tilsynsfolk i gule veste og trofaste partisoldater, der småløber op og ned ad broen for at udvælge og erobre de pladser, der har bedst sandsynlighed for at tiltrække opmærksomhed fra svedige cyklister, utålmodige bilister og københavnere, der stavrer afsted.

Den slags kan være til gene – især for dem, der skubber en barnevogn foran sig.

»I fylder meget i dag,« siger en kvinde med netop en barnevogn foran sig – konstateringen er rettet mod dem, der er bevæbnet med valgplakater.

»Ja, er det ikke dejligt,« lyder det fra en kvinde, der har en plakat af en socialdemokratisk kandidat i hånden.

Svaret er kort – og ikke mindst kontant.

»Nej!«

Et skønsomt udvalg af valgplakater på Dronning Louises Bro i København kort efter klokken 12. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix.

Det med den omtalte øjenåbner gemmer vi til lidt senere.

Denne lørdag klokken 12 lød startskuddet til den måske allermest synlige del af den valgkamp, der kommer til at afgøre, om de politiske vinde skifter retning – og ikke mindst, hvem der løber med de eftertragtede borgmesterkæder.

Klokken 12 måtte valgplakater hænges op i bybilledet, der dermed ændrer sig fra normaltilstand til politisk slagmark.

På en måde har vi bevæget os ind i en helt særlig højsæson. Nemlig højsæsonen for, at vi bliver kigget på og smilet til i gadebilledet fra de fastfrosne ansigter, der flager med komprimerede politiske slagord.

Såsom »klimavalg« og »vores København«.

Denne lørdag stillede SF med det tungeste skyts: Partiformanden Pia Olsen Dyhr, der ærgerrigt klatrede op i en lygtepæl.

»Tror I, der er gode billeder i det, hvis jeg falder ned?«

Hun griber fat i en valgplakat for en radikal kandidat og hejser den op i lygtepælen.

»Det må I ikke fotografere,« siger hun grinende.

Enhedslistens spidskandidat til posten som overborgmester, Line Barfod, troppede også op – og hun opfordrer til at råbe »undtagelsestilstand« i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix.

Det er dér, øjenåbneren kommer ind i billedet. De fremmødte er ikke krigeriske over for hinanden – de hjælper hinanden til tops i lygtepælene.

Det kan Enhedslistens spidskandidat til overborgmesterposten, Line Barfod, som på gaden er flankeret af de landspolitiske kollegaer Rosa Lund og politisk ordfører Mai Villadsen, også skrive under på.

»Pladserne i lygtepælene er blevet aftalt mellem alle partierne. Det er et så godt eksempel på, hvordan det danske samarbejde kan fungere,« siger hun.

Der blev også plads til et par politiske slagord, der er knap så komprimerede som dem i lygtepælene.

»Enhedslisten ønsker en ny retning, hvor København for alvor går foran i klimakampen og viser, hvad vi kan. København er en kæmpe storby. Vi har indkøb for over otte milliarder om året. Vi kan virkelig gøre noget for at skabe forandring – i København, men også i forhold til at vise, hvad andre kan gøre. Det går alt for langsomt i dag,« siger Line Barfod:

»Der skal virkelig turbo på, hvis vi skal nå at stoppe klimaforandringer. FNs generalsekretær opfordrer til undtagelsestilstand for klimaet. Det mener jeg også, vi skal erklære i København.«

Kommunalvalget finder sted tirsdag den 16. november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix.

Kommer Enhedslisten til at vippe Socialdemokratiet af pinden?

»Det er op til vælgerne og de andre partier. Det er ikke nok at blive det største parti i København. Der skal også være et flertal af partier, der peger på en.«

På syv minutter er gadebilledet komplet forandret.

Og nu er det op til vælgerne at beslutte, hvem af de smilende kandidater der kan sætte sig til rette i de lune sæder på Københavns Rådhus og i landets øvrige rådhuse, når danskerne valfarter til stemmeurnerne tirsdag den 16. november.

Berlingske kommer naturligvis til at følge kommunalvalget tæt.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, var med ved plakatophængningen, da kommunalvalgkampen blev skudt i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix.