Kære Northside. Drop de ligegyldige indiebands og book nogle flere kvinder, tak

Der var alt for langt mellem de kvindelige optrædende på 2016-udgaven af Northside Festival. Og det gjorde det til en ringere festival.

Det danske band Velvet Volume var et af de få kvindelige indslag på Northside Festival 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2016-udgaven af Northside Festival blev lidt af en pølsefest. Ja, undskyld udtrykket, men det blev det altså. Eller som Dennis Lyxzén, forsanger i det svenske hardcoreband Refused, råbte fra scenen i fredags: »Der er overhovedet ingen kvinder på scenen i dag. Det er en fucking skændsel! Få styr på jeres lort, Northside!«

Svensken havde helt ret. Fredag var der støvsuget for kvinder på festivalens scener. Og både lørdag og søndag var det stort set kun mænd, der stod og flottede sig foran publikum. Et hurtigt kig i programmet afslører, at der blandt festivalens i alt 41 bookinger kun er faste kvindelige medlemmer i fire af dem.

Nu er jeg ingen kønskriger, og en kommerciel festival som Northside er i sagens natur i deres gode ret til at booke præcis, som det passer dem. Det her handler heller ikke om kønskvoter. Det handler helt grundlæggende om, at Northside 2016 kunne have været en langt bedre festival, hvis bookerne havde fundet plads til noget flere interessante kvindelige kunstnere.

For de findes jo derude. Northside kan bare kigge på deres eget program fra sidste år, hvor navne som Grace Jones, FKA Twigs og Savages var med til at gøre 2015-udgaven til en af de stærkeste i festivalens historie. Fordi de kom med en anden sensibilitet, en anden kropslighed, en måde at forme og filtrere musikken, som i høj grad også udsprang af deres køn.

Det burde ikke være noget problem at finde pladsen i programmet. Igen i år var der masser af dødssyge mandlige indierockbands, som man med fordel kunne have droppet til fordel for mere spændende kvindelige artister.

Hvem køber Northside-billetter for at høre navne som The Vaccines, The Temper Trap, Twin Atlantic, Blossoms eller Coasts? Forsvindende få er min påstand. Det er håbløst bagudskuende bookinger af mandebands, som er stivnet i en cool grimasse anno 2006. Det virker meget bag om vognen. Og som det rene fyld i programmet.

Når festivalernes bookere og talspersoner skal forsvare den skæve kønsfordeling i deres programmer, lyder det ofte, at man kun booker ud fra kvalitative vurderinger. Det er som udgangspunkt et fint princip. Men mener Northsides bookere virkelig, at de fem nævnte bands her har så højt et kunstnerisk niveau, at der simpelthen ikke var nogle kvindelige musikere, som kunne have erstattet dem? Det tror jeg ganske enkelt ikke på.

Det er i virkeligheden meget simpelt: Ville Northsides bookere selv have lyst til at tage til en fest, hvor de på forhånd vidste, at der kun var én kvinde for hver ti mænd? Jeg tror det ikke.