Kære forældre: Jeres Roskilde-ungers forhold til affald er symptomatisk for tiden

Chefredaktør Tom Jensen blogger fra sit 26. møde med Roskilde Festival.

Dækket af skrald - en Roskilde-klassiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Kære forældre til alle de voksne børn, der i aften eller i morgen vender hjem og måske ligner en gang menneskeligt affald efter en uge på en mark syd for Roskilde: Der er et eller andet med Roskilde og affald, som er symptomatisk for tiden.

Nu, hvor festivalen er ved at være slut, har den samtidig været i gang i otte dage. Det kan ses – ikke så meget inde på festivalpladsen hvor de +65-årige i dag har gratis adgang, og hvor der ryddes nydeligt op hver nat og gøres klar til et nyt døgns koncerter. Ude på campingarealerne derimod … føles det efterhånden sine steder som at gå rundt i ét stort søle af et affaldsdeponis afdeling for småt brændbart. Det flyder med gammelt plastic, brugte ølholdere til fem krus, tømte kakaomælkkartoner, knækkede festivalstole og nusset toiletpapir. Der er ærlig talt også et par af lejrene derude, man med fordel kunne skrabe sammen og køre væk.

Men når jeres voksne børn i aften eller i morgen tager hjem, rydder de ikke op efter sig. Det har I åbenbart ikke lært dem, skal jeg hilse at sige. Eller også har de glemt, hvad I har lært dem. De vil efterlade sig alle møgbunkerne og formentlig også det telt, de har sovet i. I 2012 blev der skrabet 1.850 ton affald sammen under og efter Roskilde. Det er 17 kilo pr. gæst og angiveligt under gennemsnittet for en by med et tilsvarende indbyggertal ude i virkeligheden. Forskellen er blot, at derude smider vi som bekendt skrald i skraldespanden. Der er normalt nogle konventioner og strukturer omkring vores omgang med affaldet, som gør, at det bliver usynligt for os. Sådan er det ikke helt på Roskilde, selv om der kører skraldebiler rundt og tømmer de ganske mange opsatte affaldsspande, der imidlertid kun tager det værste. Det er brug-og-smid-væk på den mest klistrede måde, når man vader rundt i bunker af gammelt konserves med tun i tomat og træder ud i minefelter af halvtømte, halvmaste øldåser.

Og så er det ikke engang rigtigt – det med at vi er gode til det med skraldet, når der ikke lige er rockfestival. Det ligner også en krig i Fælledparken i København efter 1. maj. Ja, efter en hvilken som helst sommeraften i landets hovedstad. Vakse opryddere må sendes på gaden i det årle morgengry for at samle pizzabakker og engangsgrilludstyr sammen fra enhver plet med rekreativ værdi. I Roskilde sker griseriet blot akkompagneret af en masse paradokser, fordi man i boderne rundt omkring også kan købe bæredygtig mad, som man nogle steder endda kan indtage med økologisk genbrugsservice. Man er med andre ord grøn og miljøbevidst med et twist; for man smider glad om sig med skrald af enhver slags, mens man går og tænker på miljøet. Det kan man vælge at være forarget over. Men man kan også glæde sig ved, at det dog sætter en slags grænse for den politiske korrekthed herude. Hvilket på en måde er forsonende. Som så meget andet på sådan en festival.

Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, festivaldeltager i Roskilde for 26. gang, skriver en daglig klumme om, hvad der i virkeligheden foregår under dette års Roskilde Festival.

TORSDAGSKLUMMEN: Kære forældre: Derfor lokker Roskildes konsekvensløse kaos

FREDAGSKLUMMEN: Kære forældre: Jeres uskyldige små er i trygge hænder, mens de vælter rundt

LØRDAGSKLUMMEN: Kære forældre: Kom med til Roskildes teltplads - et mix af Ibiza og Mogadishu