Kæmpe gravmæle fundet i Grækenland

Et stort gravmæle i den gamle kongeby Amfipolis er blevet fundet i Grækenland. Hvem ligger i graven? Forskere gætter på Alexander den Stores mor eller hustru, mens arkæologerne graver videre.

Dette billede, der blev frigivet af det græske kulturministerium 7. september, viser en af de to karyatider – kvindelige figurer, der skulle vogte over graven. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Græske arkæologer graver sig stadigt dybere ind i et kæmpe gravanlæg, der er fundet i Amfipolis, den makedonske kongeby fra klassisk tid, der ligger nordøst for Grækenlands næststørste by, Thessaloniki, der er hovedstad i den græske region Makedonien.

Udgravningen blev indledt i 2012, og i i sidste måned kom de første pressemeddelelser om, at det sandsynligvis er en dronningegrav, man har fundet.

De græske myndigheder lader brudstykker slippe ud til verdenspressen om fund af statuer og bemalede vægge, men endnu er det et mysterium, hvem der ligger i graven. Gravmælets diameter er 155 meter, og det er dermed den største kongegrav, der endnu er fundet i Makedonien.

Sfinxer bevogter

Da de første nyheder om det opsigtsvækkende fund kom frem, var der med det samme folk, der gættede på, at et så omfattende gravmæle måtte være skabt til Alexander den Stores familie.

Den navnkundige erobrer døde 32 år gammel i år 323 før Kristus midt under et erobringstogt dér, hvor nu Islamisk Stat hersker. Alexander døde i Babylon, der var hovedstad i Mesopotamien, og det blev besluttet, at han skulle begraves i Grækenland, men kilder af varierende troværdighed oplyser, at hans lig blev kidnappet nær Damaskus og senere begravet i den egyptiske by Alexandria. Senere og mere sikre kilder nævner Alexanders grav i Alexandria, som blev plyndret, og i dag ikke kan lokaliseres.

Så det er altså ikke Alexander, der ligger i graven og heller ikke hans far, Philip, hvis grav blev fundet i Grækenland i 1970erne.

Men hvem ligger så i den nyfundne grav? Graven er af arkæologerne blevet dateret til perioden 325-300 før Kristus.

Det vil sige, at den er fra perioden lige efter Alexanders død. Ved indgangen til graven vogter to sfinxer, dvs. bevingede løvinder med bryster. Sfinxer var ikke normalt anvendt i grave i Makedonien fra perioden, men man har identificeret dem på to tronstole fra perioden.

Den ene tronstol blev identificeret som tilhørende Alexander den Stores bedstemor, Eurydice 1.

En anden tronstol blev fundet i 1938 med en sfinx, der også kan forbindes til kvinder i det kongelige hus, hvorfor man kan antage, at sfinxer var knyttet til kvinder i det makedonske kongehus, og at graven derfor meget vel kan tilhøre et kvindeligt medlem af den kongelige familie.

Olympias eller Roxane

Spørgsmålet melder sig så, hvem det kan være? Er der historiske kilder, der viser, at en dronning eller medlem af den kongelige familie døde på det tidspunkt? Ja. Der er faktisk to kandidater. Alexander den Stores mor, Olympias, døde på det angivne tidspunkt, men også hans hustru, Roxane. Vi ved, at Roxane blev myrdet sammen med sin 13-årige søn på ordre fra kong Kassander, der var ved at erobre Alexanders gamle kongedømme. Det skete, mens hun var fængslet i Amphipolis. Om Olympias er kilderne mindre sikre, men hun overgav sig til Kassander i foråret 316 før Kristus.

Kassander var i gang med sit erobringstogt, men en af afdøde Alexanders loyale befalingsmænd, Aristronous, der havde ansvaret for Amfipolis, nægtede at overgive sig. Kassander fik så Olympias til i et brev at bede Aristronous om at overgive sig, hvad han gjorde. Kort efter lod Kassander både Olympias og Aristronous myrde.

Men hvorfor skulle Kassander ofre en så fornem grav på en dronning, som han myrdede? Græske arkæologer skriver, at Kassander selv var meget upopulær på dette tidspunkt, og at han måske søgte folkelig gunst ved at bruge en masse penge på Alexander den Stores mor eller måske hustru.

I graven er også fundet to store kvindefigurer med rester af rød og blå maling og af udsøgt kunstnerisk kvalitet. De er såkaldte karyatider, kvindelige figurer, der skulle vogte over graven.

Fundet af disse kvindeskikkelser understreger, siger arkæologerne, at det må dreje sig om en kvindegrav. Et gravkammer, der netop er blevet afdækket, viser et gulv, der er fremstillet af marmorstykker med rød baggrund, og flere udsmykninger ved graven i Amfipolis ligner meget udsmykninger fra andre makedonske kongegrave.

Arkæologerne mener foreløbig, at Olympias er det bedste bud på, hvem der ligger begravet her.