Kædesav for de nystartede

Den legendariske »Motorsavsmassakre« har fået sig en begyndelse. Det bør efter fem film også være enden.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Der afsløres nok ikke for meget ved at fortælle, at det ikke ender godt. Man så ellers gerne Chrissie - den unge pige, der overlever længst - slippe væk. På den anden side ville det give et logistisk problem. Dette er »Texas Chainsaw Massacre - The Beginning« - altså »Motorsavsmassakren 1«. Vi er tilbage før Tobe Hoobers legendariske første film, der i sig selv allerede har tre efterfølgere (inklusive en tre år gammel remake). For hvordan skulle de følgende massakrer have fundet sted, hvis lille Chrissie fik lov at rende til politiet og fortælle, at Læderfjæs og hans degererede adoptivfamilie slagter og spiser tilfældige forbipasserende?

Der åbnes med slubrende partering af kød og Læderfjæs' blodige fødsel. Man tror, at det ikke kan blive værre. Men det kan det. Denne film er noget af det mest eksplicit blodige overtegnede nogensinde har set. Her lemlæstes, blæses hoveder af, saves lemmer over og skæres ansigt af i et omfang så udtømmende, at filmen ikke bør ses på alt for fuld mave.

Man kommer dog ikke udenom, at alt her er set før. Inklusive plottet. Indavlede bonderøve fanger en flok unge, smukke mennesker på vej gennem skidtsparkerland og dræber og parterer dem - ikke nødvendigvis i denne rækkefølge - på bestialsk vis.

Hver gang der er håb om udfrielse, springer ondskaben ud af skabet og slår en klo i kødet. Og forklaringen er, at Læderfjæs efter sin fødsel på et slagterigulv, smides ud med kødaffaldet, samles op af en degenereret kvinde, hvis mand er sadist, hvorpå knægten vokser op under massiv mobning på grund af sin grimhed. Altså endnu en kliché: Læderfjæs havde en vanskelig barndom. Hvorfor 33 mennesker siden måtte lade livet i hænderne på manden og hans stedfamilie, som det afsluttende bemærkes.

»Texas Chainsaw Massacre - The Beginning« er grum, blodig og urovækkende. Alt sammen kvaliteter i genren. Dens store svaghed er, at alt i den kan regnes ud, da den er »begyndelsen«. Herunder ikke mindst, at hverken Læderfjæs og hans syge stedforældre vil komme af dage. Hvorfor alle andre naturligvis må lade livet under kædesaven. Heriblandt også Chrissie. Og også hun er en kliché - sådan én der skrigende og hyperventilerende findes i alle horrorfilm indtil det sidste. For med hende udånder også filmen. Måtte det samme være tilfældet med »The Texas Chainsaw Massacre«. Denne »begyndelse« bør være enden. Der kan ikke skæres flere skiver af den pølse, hvis de stadig skal være friske og velsmagende.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse