Kabaretteatret Café Liva truet af lukning

Landets eneste faste kabaretscene, skibet Café Liva i Nyhavn, er truet af lukning efter beskeden om, at deres driftstilskud fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst ikke bliver forlænget.

»Pengene fra Projektstøtteudvalget har i vores regnskab altid stået som en forudsætning for, at Café Liva kan eksistere. Så når man vælger at fjerne den støtte, så gør man det med åbne øjne,« siger Café Livas leder, Jacob Morild Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets eneste faste kabaretscene, Café Liva, er lukningstruet, efter at Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst har skåret støtten til teatret væk i deres seneste uddeling af midler. Sidste år blev Café Livas bevilling beskåret med 60 procent.

»Pengene fra Projektstøtteudvalget har i vores regnskab altid stået som en forudsætning for, at Café Liva kan eksistere. Så når man vælger at fjerne den støtte, så gør man det med åbne øjne,« siger Café Livas leder, Jacob Morild, om beskeden fra udvalget.

Café Livas tilskud har svinget fra 925.000 til 700.000 gennem årene. Driftsstøtten til teatret lå oprindeligt i en særlig kabaret-pulje under Tipsmidlerne, men blev i 2004 lagt ind under Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst. I 2013-14 fjernede man den særlige øremærkning af midlerne til kabaretscenen. Derfor er der ikke længere et specifikt krav om, at Projektstøtteudvalget for Scenekunst skal støtte kabaretgenren.

»Vi er hele tiden nødt til at foretage prioriteringer i vores uddelinger, og derfor har vi valgt ikke at forlænge Café Livas driftstilskud, men i stedet at støtte konkrete forestillinger, der spiller hos dem,« siger formanden for udvalget, Ditte Maria Bjerg. Udvalget har i denne omgang givet projektstøtte til en kabaret lavet af Lane Lind, der skal produceres på Café Liva, sidst gav de et større beløb til forestillingen »Stik mig en muse«, men disse midler kan ikke bruges på drift af teatret.

»Vores behov for støtte er cirka 800.000 kroner, hvis jeg også skal have en beskeden løn for at drive stedet. For det beløb får man mellem 120 og 150 forestillinger, der spiller stationært her, og mellem 50 og 80 forestillinger, der spiller på turné over hele landet. Vi er ikke længere kun et københavnerteater, men er landsdækkende. Netop fordi vi er den eneste faste kabaretscene, skal vi også levere forestillinger til hele landet.«

»Vi går ikke ned lige efter sommer. Vi søger fondsmidler og andre midler. Men fra årsskiftet 2016-17 ser det sort ud,« siger Jacob Morild, der også vil søge Københavns Kommune om at få status som lille storbyteater, inden ansøgningsfristen udløber om ti dage.

Ditte Maria Bjerg håber også på en løsning for Café Liva:

»Vi synes, teatret er en værdifuld aktør i København, og derfor håber vi, at der findes en løsning for dem, for eksempel i samspil med Københavns Kommune.«

Det næsten nyistandsatte skib, som Café Liva holder til i, er ejet af en selvejende fond. Der kan derfor ikke rykke noget andet ind i lokalerne, hvis Café Liva må lukke.