K: Kulturministeren kønsdiskriminerer

»At vælge kultur ud fra køn frem for kvalitet er diskriminering af både mænd og kvinder.« Det siger den konservative Lars Barfoed som reaktion på kulturministerens udtalelser om større kønsbalance i musiklivet.

DIF Kongres 2015 i Brøndby Hallen. Her ses Kulturminister Marianne Jelved Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Kulturminister Marianne Jelved (R) kommer i strid med armslængdeprincippet, når hun vil tale med DR og andre institutioner om bedre balance mellem kønnene, siger de Konservatives kulturordfører, Lars Barfoed. Det kan tilmed være kønsdiskriminerende, mener han. »Ministeren lægger op til et kulturvalg, der er betinget af andre faktorer end kvalitet – nemlig køn. Det er diskriminering af kvinder, fordi man kun ser på deres køn og ikke på kvaliteten af det kunstneriske arbejde,« siger Lars Barfoed.

Reaktionen fra de Konservatives kulturordfører kommer, efter at kulturminister Marianne Jelved i denne uge fortalte, at hun er i dialog med musikbranchen og DR om en ny musikhandlingsplan.

Stor forskel

Der er en stor forskel på antallet af kvindelige og mandlige musikudøvere, hvilket blandt andet kan aflæses i, at 83 procent af KODA-udbetalingerne i øjeblikket udbetales til mænd, og dele af musikbranchen har selv bedt ministeren om, at der kommer fokus på, hvordan der kan komme flere kvindelige ledere på spillesteder og festivaler. Det vil Marianne Jelved gerne bidrage til sker, og derfor vil hun tale med aktørerne i musikbranchen, herunder også DR, om, hvordan der kan komme en bedre balance mellem kønnene.

På trods af, at der ikke foreligger konkrete initiativer til kønskvotering, mener Lars Barfoed dog ikke, at man kan tage fejl af ministerens intentioner.

»Når ministeren tager det op, må det jo være, fordi hun mener, at hun har en rolle at spille, når det handler om DRs valg af kunstnere, og fordelingen mellem mænd og kvinder. Ellers ville hun jo ikke gøre det,« siger Lars Barfoed, der ikke på forhånd vil afvise, at der kan forekomme diskrimination i musiklivet.

»Hvis det viser sig, at der er konkrete former for diskrimination, så må man kigge på det, men kønskvotering er ikke vejen frem,« siger han.

Marianne Jelved afviser påstanden om, at det vil være diskrimination af kvinder at søge en bedre balance mellem kønnene.

Ingen diskrimination

»Det handler om at lukke øjnene op for kvinderne, fordi man traditionelt har mændenes repertoire stående på papiret i forvejen. Jeg ved af erfaring, at når man øver sig i også at notere relevante kvindenavne ned til mulige lederjobs eller andet, så bliver man opmærksom på både mænd og kvinder. Det er derfor, vi har en lovgivning, som siger, at når organisationer skal pege på medlemmer af udvalg, så skal de pege på både en mand og en kvinde. Det er overhovedet ikke kønsdiskriminerende, for i sidste ende er det kompetencen og ikke kønnet, det kommer an på,« siger Marianne Jelved, der afviser at være på kant med armslængdeprincippet, bare fordi hun holder møder om sagen med DR og institutioner i musiklivet.

»Musikbranchen har bedt om en håndsrækning. Det orienterer jeg DR om. Så kan de gøre fuldstændig, som de vil.«