Jussi-film bliver ikke kopi af Jussi-bog

I efteråret 2013 kommer første del af filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens succesromaner. Holdet bag »Kvinden i buret« strækker sig for at indfri de høje forventninger, men filmen bliver sin egen, understreger instruktøren.

Nikolaj Lie Kaas i rollen som vicekriminalkommisær Carl Mørck under optagelserne til Jussi Adler-Olsens »Kvinden i Buret«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carl Mørck træder ind i et helt mørkt rum. Han finder lyskontakten på væggen og ser sig omkring, før han bevæger sig langsomt ned mellem de mørke reoler, som er fulde af sagsmapper. Manden, der spiller Carl Mørck, er Nikolaj Lie Kaas, og det mørke rum befinder sig i Zentropas filmby i Avedøre, hvor filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens bestseller, »Kvinden i Buret« er under optagelse.

Med filmatiseringen ønsker instruktør Mikkel Nørgaard at skabe et fiktivt univers for historien med mursten, træ og læder i stedet for den glas og stål, som har været kendetegnende for serier som »Forbrydelsen III«.

- Vi har sagt: Lad os lave fiktion ligesom i gamle dage, hvor man tager folk i hånden og fortæller dem en god historie, som ikke handler om at købe ind og hente unger, men er et univers, man træder ind i og leger i, i de to timers tid filmen varer.

Mikkel Nørgaard er bevidst om de høje forventninger, men filmen skal også være et selvstændigt værk.

- I første fase sidder man med bogen og ved ikke, hvad fanden man gør med det her. Så indser man det, som man hele tiden har vidst. At filmen skal være én ting, og bogen skal være en anden. Man skal ikke lave en en-til-en overførsel. Det tilfredsstiller hverken dem, der ikke kender universet eller dem, der kender det. Jeg kan ikke få 800 forskellige til at spille rollen som Mørck. Jeg kan kun sige, at ham her, synes jeg, er en fantastisk mand til at spille den rolle. Og jeg gør det, så godt jeg kan. Det lover jeg, siger han.

Sonja Richter spiller den tilfangetagne politiker Merete Lynggaard, som i krimien sidder fanget i et bur i fem år. Som medvirkende i filmen mærker hun også den store interesse for filmen.

- Rigtigt mange mennesker har et forhold til historien og glæder sig til at se den billedliggjort. Jeg har prøvet at få roller, som ikke lå lige til højrebenet for mig. Men jeg synes selv, at den her rolle passer til mig. Den følelse er enorm vigtig, for så kan man godt tåle, hvis der er nogen, som ikke synes det, siger hun.

Hun har desuden ofret sig for rollen ved først at tage seks kilo på og derefter smide syv igen for at kunne illustrere Merete Lynggaards forfald i buret.

Hovedrolleindehaveren Nikolaj Lie Kaas ser knudemennesket Carl Mørck og hans relation til kollegaen Assad som noget af det mest interessante i historien, og det forhold kommer også i fokus i filmen.

- Jeg kan godt lide, at det er et menneske, som ikke fungerer specielt godt socialt. Han ville ikke kunne fungere, hvis ikke han havde sit job. Og så er der venskabsforholdet mellem Mørch og Assad. Det er et møde mellem to mennesker, der er vidt forskellige. Det clash skal vi lave så tydeligt som muligt.

Lie Kaas er også glad for det fiktive univers, som Mikkel Nørgaard har valgt til filmen.

- Jeg føler, jeg går ind i et univers og en fiktionsverden, der er så meget fiktion, som det kan være. Og jeg elsker, at vi laver et univers og en virkelighed som ikke findes. Det er en glæde at gå på arbejde i.

Kvinden i buret bliver den første af fire spillefilm om »Afdeling Q« under Politigården. Efterfølgende er det planen, at filmene bliver en årligt tilbagevendende filmbegivenhed med forventet premiere i henholdsvis 2014, 2015 og 2016.