Jussi Adler-Olsen: »Har du en sygdom som kræft, så er du allerede død i folks øjne«

Der er rav i kunstverdenen. Jussi Adler-Olsen fortæller om at være kræftramt. Danmark vinder næsten i Cannes. Bog om hvide menneskers syn på andre skaber debat. Kulturnyhederne er klar.

Forfatter Jussi Adler-Olsens femte bind i serien om Afdeling Q blev forsinket på grunad af kræftsygdom.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God mandag middag - så er vi klar med ugens første omgang kulturnyheder.

Vi begynder selvfølgelig i Cannes, hvor filmfestivalen søndag kulminerede, da der blev delt palmer ud. Og tænk engang: Vi vandt!

Eller … ikke helt, men vi vandt næsten, for som bare den lejlighedsvist opmærksomme iagttager af kulturlivet har opdaget, så fik svenske Ruben Östlunds film »The Square« de gyldne palmer i går.

Danske Claes Bang har den absolutte hovedrolle i »The Square« og er stort set med i alle filmens scener, og da Ruben Östlund modtog den fornemme pris, demonstrerede han, hvorfor vi gør ret i at betragte svenskerne som den skandinaviske pendant til englænderne, når det kommer til høflig og hensynsfuld omgang med andre mennesker.

Da den svenske instruktør gik på scenen for at modtage Palme D’Or  for bedste film, pegede han nemlig på sin hovedrolleindehaver og råbte:

»Jeg deler denne pris med dig!«

Og det er noget, som vi -  der er lidt mere optagede af os selv og vores - kan lide. Sådan er folk(eslag) så forskellige.

Du kan læse mere om »The Square« og Claes Bang her:

»The Square« får i øvrigt dansk premiere den 23. november, men hvis du er meget utålmodig, kan du drage til Sverige og se den i biograferne fra den 25. august.

Indtil da kan du få en forsmag i form af hele tre trailere.

Der er den med Claes Bang og Elisabeth Moss (kendt fra »Mad Men« og »The Handmaid’s Tale«):

Og så er der den, hvor der kun bliver talt dansk:

Og endelig er der den med »aben«:

Mens filmfolket er ved at pakke ned i Cannes, har masserne rejst sig og rettet deres vrede mod et kunstværk ved Mindeparken i Aarhus.

Her blev der i weekenden arbejdet på at opføre kunstner Katharina Grosses værk til ARoS-udstillingen »The Garden«, hvilket indebar maling af den frie natur, og det fik en forbipasserende til at lave følgende facebookopdatering:

Og så gik det ellers hurtigt. Mange linkede og rasede, og både ARoS, Danmarks Naturfredningsforening, lokalpolitikere og andre parter kom på banen.

Til Berlingske påpeger Aarhus-rådmand Kristian Würtz (S), at en DHL-stafet i regnvejr går hårdere ud over naturen:

Og til Politiken har ARoS-direktør Erlend Høyersten påpeget, at en almindelig dansk festival belaster naturen mere end kunstværket:

»Der bliver selvfølgelig et mindre areal på stedet, hvor alt græsset i en periode vil være skrabet af. Men det er det. Og det areal er mindre end de græsarealer, der går til på en almindelig dansk festival«, siger museumslederen til Politiken og supplerer med følgende:

»Og så får jeg lyst til at citere, hvad en biolog lige sagde: Det er lovligt at bruge hjernen, selv om hjertet slår. Mennesket er aldrig godt for naturen. Vi bruger og misbruger naturen. Vi slår vores plæner, henter juletræer og spiser af naturen«.

Knap så meget opmærksomhed har vartegnet Cimbrertyren i Aalborg fået.

Cimbrertyren i Aalborg. I 16 år har der manglet en kopi af et romersk sværd i soklen, uden at det er blevet bemærket. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER.

I 16 år har der manglet et sværd på tyrens sokkel - og det er der tilsyneladende ikke rigtig nogen, der har opdaget.

DR fortæller her historien om Anders Hansen, der en våd nat i 2001 stjæler sværdet for at imponere en pige og efterfølgende forsøger at aflevere det tilbage i et finurligt set-up, der involverer et anonymt brev til pressen og en Bjørn Nørgaard-skulptur.

Det mislykkedes, og ingen har tilsyneladende opdaget, at sværdet manglende. Men med Anders Hansens mellemkomst får tyren ny sværdet tilbage i en ganske nær fremtid.

Læs selv historien her.

Forfatter Jussi Adler-Olsens femte bind i serien om Afdeling Q blev forsinket på grunad af kræftsygdom.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Det har også været weekenden, hvor det er kommet frem, at Jussi Adler-Olsen har været alvorligt kræftsyg. Ikke bare én, men tre gange.

Jussi Adler-Olsen fortæller om kræften i biografien »Jussi« af Jonas Langvad Nilsson.

Jussi Adler-Olsen blev første gang ramt af kræft i år 2000.

»Jeg blev opereret akkurat i tide. Det er en dødelig sygdom, så vi forberedte os på, at jeg kunne dø. Jeg forklarer min dengang 10-årige søn, at jeg er meget syg og skal opereres, men at det sandsynligvis vil gå godt. Men det vidste jeg ikke noget om. Den sommer var meget hård,« siger Jussi Adler-Olsen til TV 2, hvor han også forklarer, at han har holdt de tre forløb med kræft hemmelige for offentligheden af flere årsager.

»Jeg har været igennem et forløb, hvor jeg har skulle promovere mig over hele verden og arbejdet sammen med folk i alle mulige sammenhænge. Når folk er alvorligt syge eller har været, så bliver man set på en anden måde, og det tager meget energi at skulle erklære over for omverden: I skal ikke være urolige og jeg skal nok klare mig igennem det her,« siger Jussi Adler-Olsen til TV 2, hvor han også forklarer følgende om sine overvejelser, da den femte bog af afdeling Q blev forsinket på grund af sygdom, hvilket han holdt tæt til kroppen:

»Har du en sygdom som kræft, så er du allerede død i folks øjne. Man bliver afskrevet i mange sammenhænge. ’Kan det betale sig at satse på den her person i markedsmæssige sammenhæng i USA’, ’hvor længe har vi vedkommende’ og så videre.«

Biografien »Jussi« udkommer på onsdag.

Anna Neyes bog »Emma Gad for Hvide« er endnu ikke udkommet. Den kommer først på onsdag, men den kan allerede skabe debat.

Anna Neye mener ikke, at civiliserede mennesker bør bruge ordet »neger« og udsætte deres børn for kulturtilbud, der reproducerer racistiske stereotyper.

Ikke alle er enige, og på Berlingskes facebookside er det udbrudt en debat, hvor det blandt andet lyder sådan her:

Og sådan her:

Og til sidst en god nyhed fra vores eget hjørne af verden. Berlingskes fotojournalistpraktikant Malene Anthony Nielsen blev lørdag hædret i Bremen, da hun modtog Kravlingprisen for TV og foto. Kravling er de mediestuderendes svar til Cavlingprisen, og Malene Anthony Nielsen fil prisen for sin webdokumenter »Er det nu, jeg skal dø?« om otte år gamle Alberte, der lever med en livstruende sygdom.

Og hvis du tænker: Nå, der er bare noget med studerende og deres små skoleprojekter, så tænk om igen. Malene Anthony Nielsen fik nemlig også en en førstepris for minidokumentaren til Årets Pressefoto for små tre måneder siden.

Du kan se den her: