Juryformand i Cannes: Vi mangler kvinder!

Filminstruktøren Jane Campion er juryformand ved filmfestivalen i Cannes, og mener, at det er et demokratisk problem, at så få kvinder laver film.

Den new zealandske filminstruktør Jane Campion er årets juryformand ved filmfestivalen i Cannes, og holder her pressekonference sammen med jurymedlem Nicolas Winding Refn. Foto: Alberto Pizzoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERTO PIZZOLI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 67. filmfestival i Cannes blev i dag fløjtet i gang af festivalens juryformand, filminstruktøren Jane Campion, hvis jury blandt andre tæller danske Nicolas Winding Refn og amerikanske Sofia Coppola.

Eftersom det er sjældent at kvinder optræder som juryformænd ved Cannes-festivalen, ofte betegnet som VM i film, og fordi at Jane Campion ofte har trukket kønspolitiske emner ind i sin filmkunst, blev emnet også hurtigt bragt på bane under juryens pressekonference.

- Der er for få kvindelige instruktører i filmbranchen. Kvinder udgør halvdelen af verdens befolkning, og det er et demokratisk problem at der ikke er flere kvindelige instruktører, der kan give dem stemme,” sagde Jane Campion, der afslørede, at kvindelige instruktører kun kun stod bag 7 procent af de omkring 1000 film, der er blevet sendt til festivalen i årets løb i håb om en placering i programmet,

Hun mente imidlertid ikke at det var juryens opgave at sikre, at flere kvindelige filmkunstnere fik priser.

- Vi har ingen skjult dagsorden udover at belønne gode film, sagde Jane Campion, der selv er den eneste kvinde der nogensinde har vundet Cannes-festivalens Palme d’Or - Den Gyldne Palme. den modtog hun i 1993.

Juryen består i år af fem kvinder, og fire mænd, hvilket er det højeste antal nogensinde kvinder nogensinde.. Udover Jane Campion, er det skuespillerne Carole Bouquet, Leila Hatami og Jeon Do-yeon og instruktøren Sofia Coppola. Mændene i juryen er Willem Defoe og gael garcia Bernal, Jia Zhangke og den danske filminstruktør Nicolas Winding Refn, der som eneste jurymedlem bar mørke solbriller under hele pressekonferencen.