Julemarkedet er neoliberalistisk!

Berlingske kunstanmelder, Torben Weirup, bedømmer Københavns juleudsmykning de kommende uger. I dag: H.C. Andersen Julemarked på Nytorv ved Strøget.

H.C. Andersen Julemarked på Nytorv i København Fold sammen
Læs mere

Hvorfor skal den store digter H.C. Andersen nu blandes ind i julemarkedet på Nytorv i København? En brochure for stedet lover ganske vist, at man kan »møde H.C. Andersen og selveste julemanden, som gerne stiller op til fotografering«. Men de par gange, Deres udsendte har besøgt markedet ved C.F. Hansens domhus, var der kun en julemand, der spillede på en slags lirekasse.

Det lød lidt bedrøveligt, og det lød slet ikke som »Barn Jesus i en krybbe lå«. Den skrev H.C. Andersen i 1832, og den handler blandt andet om at blive børn i sjæl og sind. Det er lidt svært på Nytorvs julemarked for en voksen. Som heller ikke kan trøste sig med pladsens indgraverede sætninger, der næsten er dækket af boderne. De er ellers af Søren Kierkegaard – Danmarks andet uomgængelige bidrag til verdenslitteraturen – og lyder: »Jeg taler helst med børn; thi om dem tør man haabe, at de kan blive Fornufts-Væsener; men de, der ere blevne det. Herre Jemini!«

Herre Jemini! Indeed. Julen skulle være børnenes fest, og hvad er det, de får på markeder som disse, der ligger spredt ud over Unionen, hvis flag ellers rummer tolv lysende julestjerner? Forskellige boder med ting, som kun perifert kan siges at høre julen til som garvede skind, en »traditionel vikingedrink«, varm mjød, Flammkuchen og »alt til hygge« samt økologisk polenta. Måske er den genopstandne H.C. Andersen taget på endnu en stor italiensrejse, og det kunne han såmænd spare sig, for i flere italienske byer finder man de samme nostalgisk udseende træboder med tilsvarende varer. Vi er så langt væk fra »Peters Jul«. Men den er jo heller ikke skrevet af H.C. Andersen.

Som julen nærmer sig, er det måske ikke umuligt for en læser eller to at knibe en tåre i bevægelse over, at et rødt flertal på Københavns Rådhus trods alt tillader dybt kommercielle foretagender som julemarkedet på Nytorv at okkupere en af byens ældste pladser med det ene formål at tjene penge (og så måske udstille hulheden i konsumsamfundet). Så her er måske en forklaring: Med sin fattige baggrund havde H.C. Andersen et problematisk forhold til julen, og da han som ældre blev inviteret indenfor i varmen hos rige velgørere, gjorde han sig sine betragtninger om, hvordan julegaverne blev fordelt. Mellem de voksne mest som spøg og skæmt. Altså ting, man strengt taget ikke ved, hvor man skal gøre af, når man har fået dem, og den slags gaver kan man på den anden side netop købe på markedet på Nytorv. I rigelige mængder. Så måske er det derfor, det hedder H.C. Andersen Julemarked?

Gennem sit lange forfatterskab er det kun få steder, H.C. Andersen berører julen. Der er »Det gamle egetræs sidste drøm«, der foregår i »just den hellige juletid«, men egentlig mest handler om død og undergang og livets cyklus.

Og så er der selvfølgelig historien om den lille pige, der solgte svovlstikker. Godt nok udspiller tragedien sig nytårsaften, men det er næsten også en slags jul, og her er vi måske ved kernen? I sin agitatoriske tekst fra december 1845 forudser H.C. Andersen den neoliberalistiske samfundsorden, markedet opkaldt efter ham er et perfekt billede på.