Jubilæumsgave på vej til gamle danske slaveøer

Forening vil etablere erhvervsakademi og nationalmuseum i gamle danske bygninger på de tidligere dansk-vestindiske øer som jubilæumsgave i anledning af 100-året for salget af øerne til USA.

Det tidligere danske militærakademi på St. Croix. Bygnings Frednings Foreningen BYFO håber at få støtte til at restaurere og indrette den smukke, men i dag stærkt forfaldne bygning til arkitekt- og håndværksakademi. Foto: Ulla Lunn Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2017 er det 100 år siden, Danmark solgte De Dansk-vestindiske Øer til USA for 25 mio. dollar og dermed afsluttede 250 års dansk overherredømme over de tre små caribiske øer, St. Thomas, St. Jan og St. Croix.

Hvordan jubilæet skal markeres, ligger ikke fast. Foreløbig har regeringen og de øvrige borgerlige partier afsat i alt tre mio. kroner på finansloven for 2016 og 2017, men ifølge kulturminister Bertel Haarder (V) er pengene endnu ikke øremærket et bestemt formål.

Står det til Bygnings Frednings Foreningen BYFO, bør broderparten gå til projektet »In search of Identity«. Dets langsigtede formål er dels at sikre bevarelsen af den værdifulde danske bygningsarv, som i disse år forfalder i rekordtempo på de tidligere danske besiddelser, dels – og ikke mindst – at skabe en større forståelse både i Danmark og på de nuværende US Virgin Islands for vores fælles historie.

Helt konkret ønsker BYFO at istandsætte foreløbig to historiske danske bygninger på øerne, hvoraf den ene skal indrettes til erhvervsakademi, den anden til et helt nyt nationalmuseum.

»Når man ved, hvad kulturarv kan løfte, synes vi, det kunne være en fantastisk jubilæumsgave, hvis vi sørger for, at øerne får et erhvervsakademi, hvor der uddannes arkitekter, håndværkere, ingeniører og grafiske tegnere. Alt det, der skal til for at formidle og vedligeholde bygningsarven og bidrage til at skabe vækst,« siger BYFOs formand, Birthe Iuel.

Erhvervsakademiet skal indrettes i et tidligere militærakademi på St. Croix, mens et gammelt dansk militærhospital på St. Thomas ifølge BYFO vil være den perfekte ramme til et kommende nationalmuseum.

Befolkningen kender ikke sin historie

»Ligesom andre tidligere kolonier, der pludselig bliver forladt, kender befolkningen på Virgin Islands ikke sin egen historie, hverken tiden før danskerne kom, altså indianertiden, eller de 250 år under dansk overherredømme. Og selvfølgelig skal museet også beskæftige sig med de seneste 100 år under USA,« siger Birthe Iuel.

Hun forestiller sig, at museet bl.a. skal formidle det gigantiske materiale om de tidligere danske besiddelser, som er blevet tilgængeligt takket være det store dansk-vestindiske digitaliseringsprojekt med støtte fra A.P. Møller Fonden.

»Mens Danmark havde øerne, registrerede man alt helt ned til mindste detalje. Blandt andet hvor de indhandlede slaver kom fra, hvilke straffe de kunne idømmes for diverse forseelser, eller hvor mange ton sukker og liter rom der blev udskibet hvert år,« fortæller hun.

»Ingen andre kolonimagter har ført en så omhyggelig registrering.«

Virgin Islands skal bidrage med halvdelen

Prisen for det samlede projekt anslås til ca. 20 mio. dollar, hvoraf US Virgin Islands skal bidrage med halvdelen, og de andre ti mio. skal skaffes i Danmark fra såvel staten som private fonde.

Derudover har BYFO søgt Folketingets Kulturudvalg om foreløbig to mio. kroner til at sparke projektet i gang. Pengene skal bl.a. bruges til at stabilisere bygningerne og til at sende to hold studerende fra arkitektskolerne i København og Aarhus til hhv. St. Croix og St. Thomas for at måle op og lave plantegninger.

Desuden er det planen allerede i 2016 at etablere en satellitskole i samarbejde mellem de danske arkitektskoler og det lokale universitet, så både organisation og studerende er klar til at rykke ind, når det nye erhvervsakademi står klar, forhåbentlig i 2017. Endelig skal der bruges penge til en stærk projekt­organisation, understreger Birthe Iuel.

»Vi har endnu ikke fået lovning på pengene,« siger hun.

»Men vi har haft en rigtig god dialog både med kulturminister Bertel Haarder, med medlemmer af kulturudvalget, Alex Ahrendtsen fra DF og med udenrigsminister Kristian Jensen (V), så vi håber meget, at man vil tilgodese os. Støtte fra staten vil være en vigtig blåstempling, når vi skal søge fondene om penge.«