Jordens undergang for de små

Mumitroldene er som regel et charmerende bekendtskab, men »Mumitrolden og kometen« er en mærkværdig dommedagsberetning, i en utidssvarende indpakning.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Det handler om det helt store til de helt små. For med tegnefilmen »Mumitrolden og kometen« får vi en historie om en mulig Dommedag i form af en komet, der nærmer sig Mumidalen med hastig himmelfart - pakket ind i en film, der henvender sig til børn under seks år.

Filmens historie er taget fra den bog, den svensk-finske forfatter Tove Jansson introducerede verden for mumitroldene med, nemlig »Kometjakten« fra 1946, hvor Mumitrolden sammen med sine venner, Lille My og Snif, begiver sig til observatoriet på toppen af bjerget for at finde svarene på, hvorfor naturen er ved at forandre sig. På vejen møder de nye venner som Mumrikken og Snorkfrøkenen og hendes bror.

Siden hen er Janssons bøger om de små, kartoffellignende figurer med personligheder de fleste af os kan finde alter ego'er i, blevet oversat til 34 sprog og blevet til tegnefilm, hvis produktion har hovedsæde i Japan.

Det er da også instruktør Hiroshi Saito, der står bag »Mumitrolden og kometen« og det gjorde han helt tilbage i 1992. Af uransagelige årsager har distributørerne Øst for Paradis valgt at sætte den på plakaten nu, og de femten år kan desværre mærkes. Ikke bare når det gælder de danske stemmer - af bl.a. John Hahn-Petersen og Kirsten Cenius - men også i både animation og fortælle-opbygning. Handlingen kan ikke bære til en hel spillefilm, den ville have egnet sig bedre som et TV-afsnit, og tempoet er uendelig langsomt og filmen så forsimplet, at det universelle i historien ironisk nok bliver utidssvarende. Den barnlige uskyld, der både bevidst og ubevidst præger »Mumitrolden og kometen« er kun for de helt barnligt uskyldige, for alle andre, også større børn, vil desværre kede sig.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse