Jonatan Spangs spørgsmål til Anna Mee møder hård kritik: »Det var totalt respektløst«

Det foreløbigt sidste pressemøde i Anna Mee Allerslevs karriere som borgmester gik op i mærkelige spørgsmål - fra et program i DRs regi. Hændelsen møder kritik fra flere mediefolk. »Brikkerne skal nok falde på plads for seerne på søndag,« lyder det fra DR2-redaktør.

Jonatan Spang til stede ved onsdagens pressemøde på Københavns Rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er dit forhold til frysemad? Og kan du bedst lide »Sex and the City« eller »Game of Thrones«?

Anna Mee Allerslev blev spurgt om lidt af hvert ved et velbesøgt pressemøde på Københavns Rådhus onsdag eftermiddag.

Den radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester havde fået kritik for sin brug af rådhusets festsal og mulige sammenblanding af faglige og private interesser og meddelte derfor sit øjeblikkelige stop i politik.

Men da pressekorpset tog hul på det afsatte kvarter til spørgsmål, handlede flere af spørgsmålene om alt andet end politik.

To reportere i skikkelse af komikeren Jonatan Spang og en anden, der præsenterede sig som »Kasper fra DR2«, havde travlt med private emner og lod så pressemødet gå op i frysemad med mere.

Og selv om Anna Mee Allerslev faktisk smilede, følte hun sig ikke umiddelbart forpligtet til et svar - hvilket høstede anerkendende nik fra flere af de tilstedeværende.

De usædvanlige spørgsmål var formentlig en henvisning til Anna Mee Allerslevs meget omtalte video fra valgkampen tidligere på året. En video med nøjagtig de samme spørgsmål til borgmesteren. Og dengang med tilhørende svar.

Situationen onsdag var bare meget anderledes og gjorde i manges øjne spørgsmålene decideret upassende.

At bidragene skulle bruges til satireprogrammet »Tæt på Sandheden« på det licensfinansierede DR2, gjorde ikke tingene bedre.

Mange mediefolk blev ret så forarget på standens vegne.

Fremgangsmåden var »helt igennem trættende, latterligt og simpelthen upassende«, lød det på Facebook fra Berlingskes politiske redaktør, Kasper Kildegaard Sørensen.

Også chefredaktør Tom Jensen var hurtigt ude med riven: Man måtte »dælme for 117. gang undre sig over, hvad der egentlig foregår i den institution«, skrev han.

»Man tænker uvilkårligt: Det her skal være vores alle sammens public service. Så hvilken prioritering er det egentlig, man foretager?« siger Tom Jensen.

»At det er et satirestunt, spiller ingen rolle. For det kommer jo til at fremstå, som om DR ikke tager alvorlige ting alvorligt nok. Pressemødet var jo en kulmination på den sværeste stund i Anna Mee Allerslevs politiske liv - og de satiriske spørgsmål virkede helt tonedøve i en institution, der er garant for demokratiet.«

Reportagebilleder fra det indkaldte pressemøde, d. 25 oktober 2017, af Anna Mee Allerslev, hvor hun meddeler at hun trækker sig fra politik i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Niels Krause-Kjær har i mange år været knyttet til DR som vært og kalder alligevel stationens happening for utidig, umoden og misforstået.

»Det kan nogle gange være befriende og skarpt med et satirisk spørgsmål til et ellers alvorligt politisk pressemøde,« siger Niels Krause-Kjær.

»Men dét her var helt uden for skiven og hverken sjovt eller skarpt. Og det var helt uden fornemmelse for det, der foregik. Når en borgmester og spidskandidat træder tilbage fire uger før et valg, er det en alvorlig ting. Det er alvorligt for hende, for kommunen, for hele partiet – og dermed alvorligt for os alle sammen.«

Jens Grund er chefredaktør på BT og blev lige så beskæmmet.

»Det var totalt respektløst over for et andet menneske i en meget svær situation,« siger Jens Grund til Berlingske.

»Og det var totalt respektløst over for en presse, der i forvejen kæmper mod fake news og mangel på troværdighed. Jeg håber, at den eller de ansvarlige chefer for de to udsendte har røde ører.«

Peter Gren Larsen er redaktør for underholdning og satire på DR2 og dermed programmets øverste ansvarlige

Jonatan Spang valgte ifølge redaktøren selv at tage hen til pressemødet og vil så lave et indslag til nu på søndag.

Han bakker op om Spangs beslutning og kalder en satirisk vinkel på den aktuelle begivenhed helt legitim.

»Jeg kan godt forstå, hvis man savnede det rigtige setup,« siger han. »Det satiriske fremstod ikke helt rent og elegant i selve situationen - men brikkerne skal nok falde på plads for seerne på søndag.«

Jonatan Spang selv har ingen kommentarer til spørgsmålene ved onsdagens pressemøde eller programmets metode i almindelighed.