Jørgen Ramskov: »Vi ser positivt på muligheden for at drive Radio24syv videre«

Radio24syv er positiv over for både et FM4-udbud med nye vilkår og muligheden for at sende som DAB-radio. Medieekspert mener, at 24syv som DAB-radio vil kunne komme i konflikt med en jysk taleradio på FM4.

»Det er grundlæggende meget positivt, at DF gør det her, men vi er nødt til at afvente, hvad man konkret forestiller sig, før vi kan sige noget,« siger Jørgen Ramskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix

Radio24syvs administrerende direktør, Jørgen Ramskov, ser »meget, meget« positivt på, at politikerne nu diskuterer mulighederne for, at radioen kan videreføres på en eller anden måde.

»Men der er rigtigt mange spørgsmål, som først skal afklares politisk. Hvad er økonomien? Hvad vil man kræve af en evt. DAB-kanal? Hvilke krav vil man stille til os?« siger Jørgen Ramskov.

Udmeldingen komme, efter at Dansk Folkeparti (DF) pludselig har åbnet for, at Radio24syv kan drives videre. Partiets leder, Kristian Thulesen Dahl, skriver i et indlæg i Jyllands-Posten fredag, at stationen måske kan få adgang til en ledig digital DAB-kanal i stedet for at sende på FM4, som det sker i øjeblikket.

DFs udmelding er en reaktion på, at ejerne bag Radio24syv, Berlingske Media og People Group, har meddelt, at man ikke ønsker at lægge billet ind på sendetilladelsen på FM4, som i øjeblikket er i udbud. Årsagen er, at Dansk Folkeparti har fået presset skrappe geografiske krav ind i sendetilladelsen for de kommende otte år.

Radiostationens hovedredaktion skal placeres mindst 110 km fra København, og mindst 70 pct. af medarbejderne skal være tilknyttet hovedredaktionen. De krav siger Radio24syvs ejere nej tak til, og dermed lukker radioen med udgangen af oktober, hvis ikke der sker noget.

Positivt signal

Udsigten til en lukning af Radio24syv har udløst mange reaktioner – også blandt politikere, hvor blandt andre de Konservative har udtrykt utilfredshed.

Og nu har Thulesen Dahls udmelding skabt fornyet diskussion om Radio24syvs fremtid. Man diskuterer både muligheden for at sende på DAB-kanalen og muligheden for at slække på de geografiske krav i sendetilladelsen på FM4.

Jørgen Ramskov vil ikke sige, hvilke betingelser der skal være opfyldt for, at Radio24syv kan drives videre. Men det ligger fast, at ejerne bag radioen ikke vil byde under de nuværende betingelser.

»Det er grundlæggende meget positivt, at DF gør det her, men vi er nødt til at afvente, hvad man konkret forestiller sig, før vi kan sige noget,« siger Jørgen Ramskov.

Vil det overhovedet være interessant for jer at drive Radio24syv videre som DAB-radio?

»Principielt ja, men djævelen ligger i detaljen. Hvordan skal økonomien se ud, hvilke krav til indholdet vil man stille, og hvordan skal det fungere? Lige nu fokuserer vi på, at Dansk Folkeparti er villig til at gå ind i en dialog om at lave nogle udbudsbetingelser, som, Radio24syv synes, er interessante,« siger Jørgen Ramskov.

En konflikt lurer forude

Henrik Søndergaard, medieforsker ved Københavns Universitet med særligt fokus på public service-medier, siger, at det politiske forløb om udbudsvilkårene for sendetilladelsen på FM4 har været usædvanlige.

»Det er kommet bag på DF, hvor stor den politiske støtte og velvilje over for 24syv har været. Jeg tror, at DF er ærlige, når de siger, at de nødigt vil være dem, som smadrede 24syv. Og op til et valg er man interesseret i at vise velvillighed. DF står sammen med regeringspartierne bag medieaftalen, som lægger rammerne for radioen på FM4, og når man spiller ud med et indlæg i Jyllands-Posten, som DFs leder Kristian Thulesen Dahl har gjort, i stedet for at ringe direkte til kulturministeren, er det nok fordi, man mener, at der nu kan ske noget. Om det så lykkes er noget andet.«

Hvordan vurderer du mulighederne for at ændre udbudsvilkårene for FM4, altså slække på de geografiske krav, og for at drive 24syv videre som DAB-radio?

»Det forekommer mig lidt vanskeligt at genåbne udbuddet. Udbuddet er sat i gang, og så skal man have DF til at fravige de geografiske vilkår, men DF vil tilsyneladende gerne have både et jysk FM4 og give et trøstebolche til Radio24syv ved at lade stationen sende på DAB.«

Henrik Søndergaard, medieforsker

»Hvis nu den jyske FM4 ikke kommer til at køre så godt, som den skulle, så kunne man godt forestille sig, at de ville sige, at det var fordi politikerne tillod 24syv at sende som DAB-radio.«


Henrik Søndergaard mener, at det afgørende bliver de økonomiske vilkår, som man evt. vil tilbyde ejerne bag Radio24syv.

»Det mest realistiske er, at partierne bag medieaftalen laver et udbud på en DAB-kanal, hvor Radio24syv kan være med. Det springende punkt er ikke at finde en DAB-kanal. Sådan en ligger der allerede i medieaftalen, og den skal åbne i 2020. Det afgørende er at skaffe finansiering,« siger Henrik Søndergaard, som forudser et muligt problem, hvis Radio24syv får sendetilladelsen på DAB-kanalen.

»Hvis man forestiller sig, at man laver et udbud på en DAB-kanal, og der følger penge med, hvad så med dem, som vinder FM4-udbuddet? Vil de ikke synes, at nu har staten skaffet dem en ekstra konkurrent? Lige så snart man har noget, der er i udbud, skal man være forsigtig med at ændre konkurrencebetingelserne afgørende. Hvis nu den jyske FM4 ikke kommer til at køre så godt, som den skulle, kunne man godt forestille sig, at de ville sige, at det var fordi, politikerne tillod Radio24syv at sende som DAB-radio,« siger Henrik Søndergaard.