Jørgen Leth og 263 andre filmfolk støtter hård kritik af filmskolen: »Vi er bekymrede«

Prominente filmfolk som Jørgen Leth, Iben Hjejle og Anders Refn har udsendt en støtteerklæring til de studerende, der blokerer filmskolen i protest mod ledelsen.

Jørgen Leth, Iben Hjejle, Niels Arden Oplev, Nikolaj Arcel og Anders Refn er bare nogle af de i alt 264 filmfolk, der har underskrevet en støtteerlæring til de studerende på Den Danske Filmskole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

264 filmfolk støtter nu de studerende på Den Danske Filmskole i deres hårde kritik af skolens rektor Vinca Wiedemann.

Anders Refn, filminstruktør

»Jeg frygter, at man får nogle elever ud, som ikke kan deres håndværk og ikke har afprøvet de ting, de fik afprøvet i det gamle system«


I en støtteerklæring, der er underskrevet af prominente filmfolk som Jørgen Leth, Iben Hjejle, Anders Refn og Michael Noer, hedder det blandt andet:

»Vi bakker filmskolens nuværende elever op i deres kritik af akademiseringen af Den Danske Filmskole. Vi er bekymrede for, hvordan den specialiserede faglighed kan sikres i Vinca Wiedemanns vision om fremtidens filmskoleuddannelse.«

Elever fra Den Danske Filmskole blokerer indgangen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Blokade

De studerende udsendte tilbage i januar en mistillidserklæring til rektor Vinca Wiedemann og har siden fredag blokeret skolen med kravet om, at rektoren går af. De er utilfredse med, at ledelsen vil omlægge skolen til bachelor- og kandidatuddannelser, og at en række faglærere er blevet droppet. De siger også, at undervisningen er blevet for akademisk og mangler praktiske opgaver.

Det samme mener de filmfolk, der støtter op om de studerendes kritik af skolen. I deres støtteerklæring står der:

»Med den nye studieordning som rektoratet indførte i efteråret 2019 er en mere akademiseret uddannelsesmetode trådt i kraft, hvilket betyder mere fælles undervisning, færre praktiske øvelser mellem de otte fagretninger og mere teori. Eksempelvis har en filmfotograf således kun fokuseret fotograf- undervisning én eftermiddag om ugen (...) I Vinca Wiedemanns filmskole uddannes i højere grad generalister end specialister.

»Jeg synes ikke, der er grund til, at hun skal fortsætte fem år til. Hun har haft fem år til det, og så må hun blive vurderet på sine gerninger,«” siger Anders Refn om rektor Vinca Wiedemann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Instruktøren Anders Refn er en af dem, der har underskrevet støtteerklæringen. Han frygter, at den akademiske tilgang til filmfaget får negative konsekvenser, når de studerende er færdiguddannede og skal ud i branchen.

»Jeg synes, at skolen er på en gal kurs, og jeg synes, at det mest tydelige udtryk for det er, at eleverne ikke kan holde ud at gå der. Det er klart, at der er et alvorligt problem, og man må sadle om. Jeg frygter, at man får nogle elever ud, som ikke kan deres håndværk og ikke har afprøvet de ting, de fik afprøvet i det gamle system,« siger han.

Også interesseorganisationen Dansk Filmklipperselskab er bekymret for den nye retning på Den Danske Filmskole. Det fortæller næstformand, Martin Wehding.

»Vi frygter, at vi får generalister ud. Vi kan se, at en meget lille del af studieordningen er fagspecifik. I vores verden burde den fylde meget mere. For det er her, du udvikler din kunstneriske integritet og dine basale håndværksmæssige kompetencer,« siger han.

Martin Wehding, næstformand i Dansk Filmklipperselskab

»Når eleverne stiller sig op på den her måde, så er det fordi, de ikke bliver hørt«


Rektor skal gå af

Fredag startede de studerende blokaden på skolen efter at lederen at dokumentarlinjen, Arne Bro, var blevet hjemsendt. 84 procent af de studerende kræver nu rektor Vinca Wiedemanns afgang, og Anders Refn er enig med de studerende.

Han mener således ikke, at Vinca Wiedemann kan løfte opgaven med at implementere bachelor- og kandidatuddannelser på filmskolen.

»Der hviler et stort og tungt åg på Vincas skuldre for at gøre det her til en succes. Hun har forsøgt sig i fem år nu, og det er ikke lykkes hende. Så jeg synes ikke, der er grund til, at hun skal fortsætte fem år til. Hun har haft fem år til det, og så må hun blive vurderet på sine gerninger,« siger han.

Vinca Wiedemann har været rektor på Den Danske Filmskole siden 2014. I januar udsendte de studerende en mistillidserklæring til den 60-årige rektor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Ander Refn er betænkelig ved, at det i det hele taget er blevet besluttet af Kulturministeriet at indføre bachelor- og kandidatuddannelser på den kreative uddannelse.

»Jeg har oplevet det i Norge, hvor jeg underviste på filmskolen, og hvor jeg ikke syntes, det fungerede særlig godt. Det er muligt, man kan gøre det med en mere smidig og talentfuld ledelse, men lige nu synes jeg ikke, det ser lovende ud,« siger han.

Dansk Filmklipperselskab har ikke taget stilling til, hvorvidt rektors afgang er løsningen på problemet.

»Vi håber, at kunne bevare verdens bedste filmskole. Og så håber vi virkelig, at de begynder at lytte til hinanden og tage hinanden alvorligt. Når eleverne stiller sig op på den her måde, så er det fordi, de ikke bliver hørt,« siger næstformand Martin Wehding.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Vinca Wiedemann.