Jødisk reggaemusiker boykottet i Spanien

Matisyahu er amerikansk-jødisk reggaestjerne. Nu er han boykottet fra en musikfestival i Spanien, fordi han ikke ville skrive under på en politisk erklæring om palæstinenserne.

Matisyahu på scenen i Ungarns hovedstad, Budapest, i begyndelsen af juni. Foto: Zsolt Szigetvary/EPA Fold sammen
Læs mere

Der har i årevis været et politisk forsøg fra arabiske lande og deres støtter i Vesten på at boykotte israelske musikere og bl.a. forskere. Også vestlige musikere og kunstnere, der ønskede at besøge Israel, er blevet udsat for trusler for at få dem til at aflyse besøg.

Men nu har boykot-aktionerne bredt sig til jøder, der ikke er israelere. Matisyahu er amerikansk-jødisk reggaestjerne, og han er netop blevet udelukket fra en musikfestival i Spanien, skriver israelske medier.

Matisyahu var tidligere ortodoks og tilsluttet bevægelsen Chabad. Han optrådte gerne på scenen i traditionelt jødisk antræk, hvilket vil sige lang sort frakke, skæg og ørelokker, men siden 2011 har han ikke været tilsluttet den ortodokse jødedom og optræder nu i moderne vestligt antræk.

Festivalledelsen er blevet hårdt presset

Matisyahu skulle optræde på The Rototom Sunsplash Reggae Festival i Valencia 22. august, og musikfestivalens ledelse krævede, at Matisyahu skulle underskrive en erklæring om, at han gik ind for oprettelsen af en palæstinensisk stat. Samtidig skulle han optræde med budskabet på en video, og da han nægtede, blev han udelukket fra festivalen.

Festivalens ledelse var hårdt presset af den såkaldte Boycott, Divestment and Sanctions (BSD)- bevægelse, der er aktiv i mange lande, også i Danmark hvor bevægelsen har sin egen hjemmeside.

BSD-bevægelsen truede med at boykotte festivalen, hvis ikke Matisyahu underskrev erklæringen. Ifølge den spanske avis El Pais gav festivalledelsen derefter Matisyahu det ultimatum, at han skulle vise sin støtte til palæstinenserne, ellers ville han blive udelukket.

På festivalens hjemmeside kan man se en film på toenhalv time med pro-palæstinensiske aktivister, der holder palæstineniske flag og giver udtryk for antiisraelske holdninger.

I Jerusalem Post siger formanden for Den Jødiske Verdenssammenslutning, amerikaneren Ronald S. Lauder, at »dette er er et klart udtryk for antisemitisme og intet andet«.

Lauder opfordrer de spanske myndigheder til at fordømme festivalens optræden. Lauder siger, at Matisyahu er amerikansk jøde, og som alle andre i et frit og demokratisk samfund har han ret til at udtrykke sine synspunkter. Men han har også ret til at afvise de synspunkter, som festivalen forsøger at presse ham til at udtrykke.

Matisyahu er født Matthew Miller i USA og har siden sin debut med pladen »Shake Off the Dust...Arise« i 2004 været en populær reggaesanger.