Jødisk filmfestival åbner med mindesord og betjente i kulissen

Den jødiske filmfestival i København blev åbnet med sekunder af stilhed til ære for Dan Uzan og Finn Nørgaard.

Fra den 25. februar til den 1. marts byder Copenhagen Jewish Film Festival på fem dage med smukke, provokatoriske og livsnære dramaer samt masser af særarrangementer Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle ved de små runde borde rejser sig fra taburetterne. De, der i forvejen står op i Cinematekets efterhånden fyldte kælderbar folder hænderne.

Det sker på opfordring af den israelske ambassadør i Danmark, Barukh Binah, som taler ved åbningen af CPH Jewish Film Festival (CJFF).

 

Med stilhed mindes de fremmødte de to ofre for forrige weekends skyderier ved henholdsvis Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade.

»Dan Uzan, en modig frivillig, som døde i kamp, om man så må sige. Og Finn Nørgaard, en filminstruktør der var knyttet til Israel,« som ambassadøren udtrykker det.

Den jødiske filmfestival har været afholdt siden 2002 og byder i år på et bredt udvalg af internationale spille- og dokumentarfilm foruden debatter, samtaler og udstillinger med jødisk tema.

Færre interesserede

Forsalget plejer at tiltrække flere end 3.000 interesserede, men i år har der været færre solgte billetter. Omkring 35-40 procent færre ifølge festivalleder Anne Boukris, og hun er overbevist om, at folk tøver på grund af forrige weekends angreb.

Derfor er Københavns Politi yderst synligt med flere folk og politivogne rundt omkring Cinemateket.

»Huset er omringet af maskinpistoler. (...) De er der selvfølgelig ikke, fordi I er i fare. De er der for at vise, at det her samfund hænger sammen,« forklarer Anna Boukris og understreger, at der vil være sikkerhed omkring alle festivaldagene frem til søndag .

 

Blandt deltagerne står der også civile vagter med høretelefoner. Men til trods for dem og politiet gemmer der sig også vilje og glæde.

»Jeg glæder mig til filmene. Det, der er sket er meget alvorligt, men livet skal fortsætte. Det skal ikke skabe angst, og vi skal være glade for livet,« siger 67-årige Ora Meyrowitsch, som har deltaget i filmfestivalen hvert år og har planlagt at se seks film i løbet af festivalen. Hun har, som mange andre fremmødte, ikke været det mindste i tvivl om at dukke op, og hun er glad for, at mange har besluttet sig for det samme.

Den tidligere overrabbiner Bent Melchior er også at finde i mængden.

»Jeg er her for at understrege betydningen af, at det ikke er terrorister, der skal bestemme, hvad vi skal foretage os. Hvis vi har planlagt en filmfestival, så skal vi have en filmfestival,« siger han.

Den israelske ambassadør er enig. Han spørger sig selv, hvad der er den bedste reaktion på forrige weekend.

»Det, at I er her i aften, og at vi holder denne festival, som vi plejer, er svaret,« siger Barukh Binah.