Jøderne fester i København

Det jødiske samfund holder kulturfestival fra 31. maj til 6. juni. Musikfamilien Koppel, journalisten Samuel Rachlin og den franske ambassadør, François Zimeray, er blandt de medvirkende.

Frankrigs ambassadør, François Zimeray, fortæller om på den jødiske kulturfestival om sine oplevelser den februardag i fjor, hvor to mennesker døde i terrorangreb i København. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bydes på musik, dans, foredrag, film, madlavning og andet, når det jødiske samfund i Danmark 31. maj og en uge frem holder festival i Krystalgade i København.

»Vi har lavet festivalen i snart seks år og formålet har fra starten været at åbne op over for det omgivende samfund og vise jødisk kultur og tradition,« siger formanden for det jødiske samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen.

»Efterhånden er festivalen blev mere og mere ambitiøs, og terroren sidste år ved synagogen i Krystalgade har blot bestyrket os i beslutningen om at søge åbenhed og dialog. Således var synagogen åben under Kulturnatten, og ved dette års kulturfestival er alle også velkommen. Uden at vi dog slækker på sikkerheden.«

Kulturfestivalen i år byder bl.a. på et møde med den franske ambassadør François Zimeray, der fortæller om sit liv og sine dramatiske oplevelser under terrorangrebet på Krudttønden, som i februar i fjor kostede filminstruktør Finn Nørgaard livet.

»Jeg så Finn Nørgaard ligge og dø foran Krudttønden. Men jeg blev ikke ramt af kuglerne den dag. Jeg er selv en af de overlevende,« som François Zimeray sagde før etårsdagen for terroren i København. Den kostede ligeledes den frivillige vagt Dan Uzan livet ved synagogen i Krystalgade.

Guiden Charlotte Thalmay arrangerer rundvisning i det jødiske København, hvor der har været menigheder siden slutningen af 1600-tallet, og Rita Goldberg fortæller om sin mor, der overlevede holocaust og efter krigen fandt sammen med Anne Franks far, Otto Frank. Journalisten Samuel Rachlin fortæller om sine oplevelser under Den kolde krig, hvor jøder blev forfulgt i Sovjetunionen, og den jødiske historiker og fortæller Erik Henriques Bing viser om på den jødiske begravelsesplads i Møllegade på Nørrebro, der er en af Københavns ældste begravelsespladser og rummer et væld af grave af danske kulturpersonligheder.

Familien Koppel fortæller om 100 års musikudfoldelse i Danmark, og den tidligere ambassadør i Danmark Yizhak Eldan giver sit syn på den fremvoksende antisemitisme i Europa.

Musik- og dansegruppen El Saffron optræder med sefardisk musik og dans fra Den spanske Halvø, hvor sefardiske jøder kom fra. De sefardiske jøder kom i 1600-tallet også til Danmark, men efterhånden var de fleste indvandrede jøder askenaziske jøder, der kom fra bl.a. Tyskland, Polen og Rusland.

Man kan dårligt nok have en jødisk kulturfestival uden den populære klezmermusik fra Østeuropa, og i år optræder bl.a. Channe Nussbaum med sin gruppe Klezmofobia. Blandt mange andre kulturelle tilbud beretter pædagogen Linda Herzberg om de jødiske menigheder i Uganda og om sine kontakter med de ugandiske jøder.

Som noget nyt har det jødiske samfund slået sig sammen med Meyers Madhus, der laver jødisk mad i workshops i Meyers madhus på Nørrebrogade 52 C.

Oplysninger og kontrakt kan man få på festivalens hjemmeside www.jkfestival.dk