Jo mere vi er sammen

Det årlige Kulturmøde på Mors er begyndt. Samtalerne er lagt ud i seks temaer. Alle med fremtiden i fokus.

Aktører inden for kulturlivet og den politiske verden sætter danskerne i stævne ved de mange arrangementer ved Kulturmøde 2016. (Foto: Bo Amstrup) Fold sammen
Læs mere

»Hvad så, Danmark?«

Spørgsmålet handler om kulturarven og er et af de temaer, der vil tegne årets Kulturmøde på Mors.

Mødet begyndte torsdag eftermiddag og fortsætter frem til lørdag middag. Aktører inden for kulturlivet og den politiske verden sætter danskerne i stævne ved de mange arrangementer.

Det hele suppleret af digtoplæsning, dansetrupper, gæstende operasangere, danske og udenlandske bands med mere.

Temaet om kulturarven er ét ud af seks. De andre handler om grænser i bredeste forstand, om kunsten i samfundets tjeneste, om akutelle udfordringer inden for de enkelte kunstarter, om kunstnerens rolle i den globaliserede virkelighed og om kultur og talentudvikling inden for skolens rammer.

Helle Solvang er en af Kulturmødets tre moderatorer og kendt fra talrige programmer på DR P1 med mere.

Kulturmødet skal i hendes øjne sætte fokus på de største spørgsmål:

»Hvem er vi? Hvor kommer vi fra? Hvad vil vi og kan vi sammen? Hvad er det, vi giver videre?«, siger Helle Solvang.

»Vi skal have kunst- og kulturlivet ind i kampen i forhold til bæredygtig omstilling og overlevelse i udkantsområderne.«

Hun ser noget spændende ved danskernes vilje til at udforske det særligt danske – men håber også, mødet på Mors vil give udforskningen et twist:

»Det særligt danske ved os danskere er, at vi elsker at tale om, hvad der er dansk,« siger hun.

»Vi taler meget om dansk kunst, dansk kultur, danske retter og nu også danske værdier. Men fælles ting som demokratiet og juletræe er ikke specielt danske. Og et fænomen som egnsretterne, der faktisk er særegent danske – dem er vi omvendt ikke særlig fælles om!«

Mere samarbejde, tak

Der er heller ikke meget krise over programmet i år?

»Nej. Også fordi vi har samlet alle dem, der rent faktisk er i fuld gang med at skabe visionerne og forandringerne. Krisen opstår, hvis de kulturelle institutioner ikke tydeligt bakker op om pionererne inden for bæredygtighed og udkantsudvikling. Der er brug for kommunikation, videndeling, mødepunkter, samarbejde, teknisk løft og formidling. Og det er en opgave, der ligger lige til højrebenet for mange institutioner.«

Per Erik Veng er nyudnævnt direktør for Dansk Kulturinstitut i Bruxelles og en af arrangementets mødeledere. Han ser penge og nye partnerskaber som vigtige emner på mødet.

»Kunstnerens ytringsfrihed vil sikkert også blive debatteret hedt,« siger han med henvisning til regeringskritiske røster fra eksempelvis den kongelige skuespilchef Morten Kirkskov og filminstruktøren Thomas Vinterberg.

»Og såvel DR som public service i almindelighed er jo højaktuelt lige nu. Ligesom situationen omkring de klassiske symfoniorkestre nok kommer op,« siger Per Erik Veng.