Jesper Wung Sung modtager »De Gyldne Laurbær«

Jesper Wung Sung er årets modtager af De Gyldne Laurbær. Litteraturprisen er berigende, selv om den ikke gør forfatteren rig, mener Berlingskes litteraturredaktør.

Forfatter Jesper Wung Sung vinder den litterære pris De Gyldne Laurbær 2017 for romanen En Anden Gren og bliver overrasket med blomster hos Forlaget Rosinante & Co torsdag den 1. februar 2018. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

2500 kroner. Eller rettere et gavekort til bøger på 2500 kroner.

Umiddelbart er der ikke meget spas ved at modtage De Gyldne Laurbær. Litteraturprisen som netop er gået til Jesper Wung Sung. Heller ikke selv om der følger en stor flot buket, et diplom, en laurbærkrans og en sikkert glimrende middag med.

I dag findes der oceaner af litteraturpriser herhjemme, og i halen på mange af dem følger hundredtusindvis af kroner. Men alligevel er der stadig noget særligt over De Gyldne Laurbær.

Blandt andet  på grund af traditionen. De Gyldne Laurbær er en af de ældste, stadig eksisterende litteraturpriser, man som dansk forfatter kan komme i betragtning til. Den blev uddelt første gang i 1949 - Nordisk Råds Litteraturpris kom til sammenligning først til i 1962.

Men prisen er ikke mindst berigende, fordi den igennem alle årene har fungeret som et spejl af tiden. Fortæl mig, hvem der har modtaget De Gyldne Laurbær, og jeg skal sige dig, hvad der optager de danske læsere. Litteraturens svar på vis mig dit køleskab, kunne man, lidt kækt, sige.

Nok er det de danske boghandlere, der bestemmer, hvem der skal have prisen, som kan gå til en nulevende dansk forfatter, der har udsendt en skønlitterær bog, som »vil vinde en plads i litteraturen«, som det hedder i motiveringen. Men boghandlerne  skeler i reglen til det de har haft gode oplevelser med i deres butikker. Det, der har tegnet bogåret, salgsmæssigt og litterært.

I 1950erne var det blandt andre Karen Blixen, Tom Kristensen og Tove Ditlevsen, i 1960erne forfattere som Klaus Rifbjerg og Thorkild Hansen, og i 1970erne ser man, at det politiske slår igennem med blandt andre Dea Trier Mørch og Ebbe Kløvedal Reich. Osv op igennem årtierne.

Hvad der så har tegnet de seneste år? Krimier selvfølgelig. Jussi Adler-Olsen, Sara Blædel og Jesper Stein har f.eks. modtaget prisen.

Men vinden er vendt, fornemmer man. Krimibølgen er langt fra, hvad den har været. Sidste år gik De Gyldne Laurbær da heller ikke til en krimiforfatter, men til Merete Pryds Helle og hendes store familieepos »Folkets skønhed«.

Og nu har Jesper Wung Sung så fået prisen for en historie, der ligeledes har udgangspunkt i en familie. Hans egen. En kærlighedshistorie om hans kinesiske oldefar, der kom til Danmark for at blive udstillet i Tivoli som en eksotisk forlystelse, men endte med at finde kærligheden. Man fornemmer en strømning.

Så stort til lykke med prisen, Jesper Wung Sung. Også selvom den ikke umiddelbart gør dig rig.