Jesper og Jesper er brødre i ånden

Der er både en rigtig bondegård, grise, høns, heste og får på scenen i Østre Gasværks forestilling »Hjælp Søges«, der har makkerparret Jesper Asholt og Jesper Lohmann i front som to meget forskellige brødre.

Jesper Asholt om Jesper Lohmann: »Han er stædig, idérig og inspirerende – i omvendt rækkefølge. Vi gad nok ikke arbejde sammen, hvis han kun var stædig...og jeg er sgu nok i virkeligheden den mest stædige af os.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolaj Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jesper Asholt og Jesper Lohmann mødtes første gang i den musikalske forestilling »Four Jacks« i 2008 og fandt ud af, at de supplerede hinanden så godt, at de blev nødt til at lave noget mere.

»Vi kunne mærke, at der var noget, der swingede på den der spøjse, sjove måde, som tingene swinger imellem os,« som Jesper Lohmann udtrykker det.

Det blev først til opfølgeren »More Jacks«, som de skrev synops til, og siden til Beckett-opsætningen »Mens vi venter på Godot«, samt komedien »Hvem støver af?« og nu altså musicalen »Hjælp søges«, med musik af Benny Andersson fra ABBA. Og de har tænkt sig at fortsætte samarbejdet langt ud i fremtiden. Ideer er der nok af – til både teater og film.

»Jeg har fundet noget i Jesper, som jeg har længtes efter, nemlig en legekammerat og samspiller, som man kan ringe til og sige »hør her, jeg har en fed idé …«,« siger Jesper Asholt.

»Udadtil er vi som Fyrtårnet og Bivognen,« siger Jesper Lohmann, der med sine 190 cm rager næsten 20 cm højere op end sin makker, »men vi har en fælles klangbund og deler syn på mange ting rent menneskeligt, det kommer bare til udtryk på vidt forskellige måder. For eksempel er jeg nok lidt mere drævende tempomæssigt, mens Jesper er lidt mere hektisk.«

»Ja, vi supplerer hinanden rigtigt godt,« medgiver Jesper Asholt. »Vi går begge to efter det ultimative og byder ind med, hvad vi hver især mener, er det bedste. Nogle gange arbejder man med nogen, hvor man er sikker på, at man selv har den bedste idé, men med Jesper afprøver jeg hans ideer med rent hjerte, fordi jeg ved, at det lige så ofte er ham, der har den bedste idé.«

»Fordi vi har så stor respekt for hinandens måde at arbejde på, er vores udveksling om tingene seriøs. Når vi kritiserer hinanden, er det med stor respekt,« siger Jesper Lohmann. »Mine grandiose ideer er måske ved første øjekast svære at forstå, men der er Jesper rigtigt god til at få lukket posen op for, hvad det egentlig er, jeg går og mener.«

Begge er enige om, at de er bedre sammen end hver for sig.

»Jesper kommer med bud, jeg aldrig selv ville have fundet på, og jeg kommer med bud, som han aldrig ville have fundet på. Og på den måde bliver det hele meget større, end hvis man selv skulle finde på det hele, og det er jo en gave,« siger Jesper Asholt.

»Hjælp søges« kan ses på Østre Gasværk Teater 12. april - 7. juni.