Jernhårde drenge

Den er klassisk, den er klichéfyldt, og den er cool. »Gridiron Gang« er historien om ungdomskriminelle, der finder håb på grønsværen. Baseret på virkelige hændelser, velproduceret og stærkt underholdende.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

En film om en flok ungdomskriminelle, der er hårde udenpå og bløde indeni og - måske - kommer på ret kurs ved at spille american football? Jo, det scenario er set før, men selv om det også er kernen i »Gridiron Gang« (udtales grid-iron, navnet på banen american football bliver spillet på), løfter filmen sig nu op over det gennemsnitlige. Ikke mindst fordi den er baseret på virkelige hændelser og personer og dokumentarfilmen »Gridiron Gang« fra 1993.

I filmen spiller Dwayne Johnson, bedre kendt som The Rock, Sean Porter, der arbejder i Camp Kilpatrick, et ungdomsfængsel. Træt og desillusioneret af at se 75 procent af drengene vende tilbage efter løsladelse, hvis de ikke er blevet dræbt i mellemtiden, kan han se, at der er brug for at give dem et alternativ. En metode, der kan give dem troen på sig selv tilbage og motivation for at komme ud af de bande-miljøer mange af dem færdes i uden for fængslets mure. Og han kommer på ideen med at lære dem at spille american football, fordi sporten kan lære dem teamwork og konstruktiv beherskelse af temperamentet. Hans idé bliver nu ikke modtaget med den store begejstring af ledelsen eller de lokale klubber, men Porter får sin vilje, og det bliver startskuddet til et nyt liv for drengene.

Bag kameraet er det Phil Joanou, der har styret spillet. En instruktør, der har sin baggrund i dokumentargenren, og filmen har flere realistiske tilsnit. Historien ligner Dwayne Johnsons egen (arresteret otte gange inden han var 14 år og kun reddet af american football), filmen er optaget i det virkelige Camp Kilpatrick, og undervejs tilså den ægte Sean Porter optagelserne. Den autencitet kan mærkes, og selv om klicheerne selvsagt står i kø i denne opbyggelige fortælling, der efterhånden er blevet det klassisk amerikanske svar på dannelseshistorier, lever »Gridiron Gang«. Den er rørende, opbyggelig og en af den slags film, der giver håb til medmenneskeligheden.

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse