Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Forud for de politiske forhandlinger om en ny fireårig medieaftale for DR, melder kulturminister Marianne Jelved (R) nu for første gang klart ud på en række områder:
Hun synes ikke, at DR sender for meget underholdning, og hun vil ikke begrænse mediemastodontens muligheder for at streame TV-udsendelser eller bringe skrevne nyheder på nettet. Hun har heller ikke planer om at gribe ind over for ungdomskanalen DR3, som kritiseres for at bringe for mange udenlandske serier og for få egenproducerede programmer.
»Jeg vil tage public service-begrebet op til diskussion. Jeg kan høre, at der er nogle, som mener, at DR kun skal lave det, som de kommercielle aktører ikke laver, men det er ikke public service,« siger Marianne Jelved.
Borgerlige politikere har ellers gennem de seneste måneder rettet hård kritik mod DR. De mener bl.a., at DR bringer for meget underholdning på bekostning af oplysende programmer, og at DR skal holde fingrene væk fra det, som kommercielle virksomheder kan klare.
Men Marianne Jelved, der de kommende uger mødes med partiernes medieordførere, slår fast, at DR skal lave TV-programmer i alle genrer, producere uafhængigt, alsidigt TV – herunder også underholdning. Noget som DR har været forpligtet til siden 1970erne.
DR skal sætte en fælles dagsorden
Ifølge ministeren er DR som en samlende public service-station imidlertid udfordret af, at danskerne i stigende omfang ser on demand-TV og altså ikke ser TV-programmerne samtidig, såkaldt flow-TV, mens de sendes.
»Jeg vil med den kommende medieaftale gerne bidrage med, at public service-TV er med til at sætte en fælles dagsorden for danskerne, sådan som f.eks. »Arvingerne« med knap to millioner seere gør. On demand er hovedudfordringen, for det gør det vanskeligere og vanskeligere at leve op til kravet om public service. Derfor kræver det endnu mere kvalitet, fantasi og udviklingsarbejde fra DRs side,« siger Marianne Jelved, der ikke er parat til at give DR flere penge.
Ifølge Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, har Marianne Jelved misforstået kritikken.
»Vi siger ikke, at DR kun skal sende det, de kommercielle ikke vil sende. Selvfølgelig skal DR lave underholdning. Men der er sket en skævvridning. Der er kommet for meget fokus på underholdning, og der er alt for mange udenlandske film på DR3. Det er ikke en spillefilmskanal,« siger Morten Marinus, der bakkes op af Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby.
»Det er positivt at diskutere public service, og hvad der berettiger, at vi betaler licens – nemlig at vi får noget andet end det, man får andre steder. Vi mener, at DR3 bringer for meget udenlandsk indhold, og det er ikke public service,« siger Ellen Trane Nørby.
Borgerne har betalt licens
Et af de helt store kritikpunkter er DRs store tilstedeværelse på forskellige onlineplatforme.
DR lancerer til juni en ny streamning-app og har samtidig en massiv nyhedsdækning på nettet, som dagbladene mener er unfair konkurrence i en tid, hvor aviserne er økonomisk pressede.
Men Jelved afviser at gribe ind over for DRs tilstedeværelse på nettet.
»Så længe der er tale om public service, skal vi give DR de værktøjer, der gør, at de kan opretholde deres funktion. Borgerne har betalt licens, og derfor skal de også kunne hente DRs nyheder på nettet,« siger hun.
Det falder ikke i god jord hos de private medier. Producentforeningen, brancheorganisation for danske film- og TV-producenter, frygter, at DRs streaming vil ramme medlemmerne økonomisk.
»Vil forbrugerne stadig betale 49 kroner eller mere for at leje en film på en kommerciel tjeneste, når der ligger 30 dages gratis film på DRs app?« spørger foreningens direktør Klaus Hansen.
Og Danske Medier, som bl.a. er organisation for dagbladene, kritiserer DRs gratis, skrevne nyheder på nettet.
»Vi siger ikke, at DR og TV 2 Regionerne ikke må bringe nyheder på nettet, men vi mener, at de skal holde sig til at bringe lyd og levende billeder. I dag har DR og TV 2 Regionerne en betydelig formidling af gratis skrevne nyheder på deres hjemmesider. Det er ikke deres opgave, og det betyder meget for dagbladene, som i disse år prøver at indføre betaling for nyheder på nettet,« siger Ebbe Dal, administrerende direktør i Danske Medier.