»Jeg vil gerne give de unge en chance«

Den driftige Marie Brolin-Tani står i spidsen for det nye Black Box Dance Company i Holstebro, der gæster København med »100 Likes« af den prisbelønnede svenske koreograf Mari Carrasco.

»Det er jo næsten en sygdom, at folk hele tiden skal være synlige og bekræftes på alle mulige måder,« mener koreografen fra Marie Brolin-Tani fra Black Box i Holstebro. Nu skaber hun en forestilling om Likes på Facebook. Foto: Claus Bech Andersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg synes, det er virkelig interessant at arbejde med unge dansere, fordi de er så åbne og har sådan en god energi,« siger den svenskfødte danser og koreograf Marie Brolin-Tani, der er kunstnerisk leder af det nye Black Box Dance Company i Holstebro med dansere i alderen 18- 25 år. Til april præsenterer Mari Brolin-Tani for første gang det på alle måder unge kompagni i København, når Black Box Dance Company gæster Københavns Musikteater.

Netop arbejdet med unge dansere har ikke mindst de seneste år været Marie Brolin-Tanis speciale. Da hun efter eget ønske stoppede som kunstnerisk leder af Skånes Dansteater i Malmø i 2007, blev hun først leder af Øresundsregionens projekt, Det Unge Dansekompagni, og siden kompagniet Unga Fuse i Småland. Men allerede da hun i starten af 1990erne skabte MBT Danseteater i Aarhus, hvor hun i ti år var leder, dannede hun her et juniorkompagni ved siden af det professionelle voksenkompagni.

»Som udgangspunkt er danserne i Black Box Dance Company i starten af deres karriere. Jeg vil gerne give de unge en chance, men jeg tager dem ikke direkte fra deres uddannelse. De må omvendt heller ikke have for lange CV’er, men må gerne lige have haft tid til at finde deres egne ben. Det er vigtigt, at de har et godt teknisk niveau i både moderne dans og ballet, for mange koreografer i dag spiller på et bredt register, så det forventer jeg også, at mine dansere gør. Det er jo ligesom musikerne i et symfoniorkester, der er nødt til både at kunne spille Beethoven og Schnittke,« siger Marie Brolin-Tani, der bevidst ikke har inkluderet ordet »unge« i navnet på det nye kompagni.

»Jeg vil ikke have at folk skal være i tvivl om, at det her er et professionelt kompagni og ikke et socialt ungdomsprojekt. Det handler om dans, hvor man skal kunne sit håndværk, have en stærk personlighed og kunstnerisk integritet, så det hele går op i en højere enhed.«

Black Box Theatre

Navnet Black Box Dance Company knytter sig direkte til Holstebros egnsteater Black Box Theatre, som det nye dansekompagni er en del af. Og det er i den sorte kube, der oprindeligt blev bygget til Peter Schaufuss Balletten - som dog aldrig kom til at bruge bygningen - at Marie Broli-Tani nu er rykket ind med sine professionelle unge dansere.

»Der er jo en meget fin tradition for talentudvikling i Holstebro lige fra børnehavealderen og videre til Balletskolen og Talentakademiet. Men siden Schaufuss Balletten forlod byen, har der manglet et professionelt led. Det er derfor Black Box Dance Company nu er blevet etableret. Vi laver workshops for Balletskolen og Talentakademiet, og eleverne kan komme og se os træne. Det er vigtigt, de har nogle professionelle rollemodeller, de kan spejle sig i.«

Da Black Box Dance Company havde deres første premiere i november 2013, var det med den store forestilling »Viva, Vive!«. Foruden kompagniets faste kerne på i alt seks dansere fra henholdsvis Danmark, Færøerne, Sverige, Holland og Frankrig medvirkede også seks brasilianske dansere fra kompagniet Ballet Jovem (Ung Ballet) fra Belo Horizonte.

»Holstebro er jo en by, der har et fantastisk internationalt udsyn. Idéen er, at vi løbende skal arbejde sammen med unge udenlandske dansere, så vi hvert år kan lave forestillinger, hvor halvdelen af danserne er vores egen faste kerne og den anden halvdel fra et bestemt land, som vi i det pågældende år samarbejder med.«

Ung svensk koreograf

Marie Brolin-Tani var selv bare én ud af i alt fire koreografer, der kreerede programmet »Viva, Vive!«, og til den kommende mindre produktion har hun inviteret den unge svenske succes-koreograf Mari Carrasco til at koreografere.

»Jeg så Mari Carrascos prisbelønnede værk »Bartolomeo« i Sverige og tænkte: Hende vil jeg gerne præsentere i Danmark. Heldigvis tændte Mari straks på min idé til en forestilling med titlen »100 Likes«. Vi talte om de både tragiske og sjove historier, der knytter sig til Likes på Facebook. Det er jo næsten en sygdom, at folk hele tiden skal være synlige og bekræftes på alle mulige måder. Så det er denne evige higen efter bekræftelse, der er forestillingens egentlige tema,« siger den 55-årige Marie Brolin Tani og tilføjer:

»Selvfølgelig kan Likes og Facebook også bruges positivt. Så vi kommer ikke med en løftet pegefinger, men vil gerne præsentere en forestilling med et humoristisk perspektiv. Vi talte også om, at Likes ikke kun er et samfundsproblem relateret til teenagere. Som Mari Carrosco sagde til mig: Jeg er jo en voksen kvinde på 29 år og kigger også på Likes og reagerer på dem.«

Marie Brolin-Tanis idé til »100 Likes« er udsprunget af et gammelt ønske om at lave en intim forestilling med kun omkring 50 tilskuere af gangen.

»Mit koncept var fra starten, at forestillingen skulle foregå i en lejlighed, hvor tilskuerne sidder på campingstole helt tæt på danserne. Nogle steder kommer vi faktisk til at lave »100 Likes« i en lejlighed, men i Københavns Musikteater ved jeg endnu ikke helt, hvordan publikum skal placeres. Det vigtigste er intimiteten og en fornemmelse af dagligstue. Forestillingen skal være en total kontrast til »Viva, Vive!«, og det er nu kun de seks faste dansere, der medvirker fordelt på to hold.«

De seks dansere, der blev udvalgt til Black Box Dance Companys audition sidste år, hvor i alt 170 international dansere havde tilmeldt sig, er David Price, Sophie Høeg Jensen, Annika Li Krusensten, Jade Stenhuijs, Katya Nielsen og Antoine Audras.

»Mari Carrasco har lavet noget af koreografien på forhånd, men danserne får også lov til at byde ind med idéer. Henrik Munch laver soundtrack, og jeg knytter projektet sammen og er øjet, der ser det hele udefra,« siger Marie Brolin-Tani.

»100 Likes« med det nye Black Box Dance Company kan ses i Københavns Musikteater 6.-8. april.