»Jeg var grisk sidste søndag ved totiden«

Teater Republique har premiere på den første forestilling i teaterserien »Dødssynder«, en teaterinstallation med grådighed som omdrejningspunkt. Plejer er død, for instruktøren Kamilla Wargo Brekling er i den grad blevet udfordret af billedkunstneren John Kørner, der har skabt scenografien, inden forestillingen blev til.

John Körner og Kamilla Wargo Brekling om forestillingen »Griskhed på teatret Republique Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kamilla Wargo Brekling iscenesætter »teaterinstallationen« »Griskhed«, som er det første udspil i teatret Republiques scenekunst-serie, der tager udgangspunkt i temaet dødssynder. Billedkunstneren John Kørner, som hun i øvrigt danner par med privat, har skabt den abstrakte, farveglade scenografi. Han betragter scenografien som et værk i sig selv, og rammens knaldgule kunstrum fungerer som en slags »benspænd« for instruktøren. Hun har har skullet skabe en forestilling, hvis absurd-komiske scener om at rage til sig kan fungere i Kørners værk.
Vi har spurgt dem, hvornår de sidst selv oplevede griskhed.

Vi har spurgt dem, hvornår de sidst selv oplevede griskhed.

John Kørner, billedkunstner

»Jeg ankom for nogle dage siden til Københavns Lufthavn, hvor folk stod og ventede på deres bagage. Åbenbart var der en eller anden charmeoffensiv i gang, måske var det lufthavnens fødselsdag, for på rullebåndet til kufferter kørte der også nogle æsker rundt, som nogle ungdomsmedarbejdere sikkert havde stået nedenunder og langet ind. De viste sig at indeholde wienerbrød. Der så jeg den umaskerede grådighed. Især fra nogle pæne mennesker, smukke mennesker, som tilsyneladende ikke manglede noget. De nøjedes ikke med at tage et enkelt stykke. De tog hele bakken. Men hvad ved vi? Det kan jo være, de gerne ville glæde deres børnebørn med et stykke wienerbrød, når de kom hjem. Men hvis de havde tænkt sig at lægge dem i fryseren for selv at spise dem, var der tale om griskhed«.

Kamilla Wargo Brekling, instruktør

»Jeg var grisk sidste søndag ved totiden. Jeg havde inviteret gæster. Alligevel valgte jeg at sætte mig til at arbejde i to-tre timer. Jeg var så optaget af mit arbejde, at jeg gav efter for min egoistiske lyst til at arbejde, selv om jeg altså havde bedt nogen om at komme på besøg. For mig var det et udslag af grådighed. Jeg var grådig med min tid. Men det ser man først bagefter. Som regel kan vi jo med lethed se grådigheden hos alle andre, men ikke hos en selv. Ellers er grådighed buffet. En buffet er der, hvor griskheden er allermest til stede.«

»Griskhed« har premiere 26. oktober og spiller frem til 12. november. På scenen: Tilde Maja Frederiksen, Lisbeth Wulff og Lærke Winther.