»Jeg troede, jeg skulle have flæskesteg«

Da forfatteren Knud Romer i går trådte ind på Toldbod Bodega, troede han, at han skulle til frokost med sin redaktør. Det skulle han ikke. Han skulle have De Gyldne Laurbær for romanen »Den som blinker er bange for døden«. Ida Jessen og Elsebeth Egholm var med i opløbet

En glad og overrasket Knud Romer (i midten) fik i går De Gyldne Laurbær overrakt af BoghandlerKlubbens formand Anders Mejlbjerg (t.v.). Prismodtageren ankom til Toldbod Bodega sammen med sin kone, violinisten Andrea Alsted, og parrets datter Vienna.<br>Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere

Det lugtede af flæskesteg og rødkål, og stemningen var næsten lige som juleaften, lige inden juletræet bliver tændt, da forfatteren Knud Romer i går trådte ind på den noble Toldbod Bodega på Esplanaden i København.
Han blev først modtaget af formanden for BoghandlerKlubben, Anders Mejlbjerg, der fortalte ham, at han er modtager af årets Gyldne Laurbær. Næst i modtagelseskomiteen stod en hoben journalister og fotografer, der var indkaldt til lejligheden.
»Og jeg troede, jeg skulle have flæskesteg,« sagde en næsten overrasket og ikke spor skuffet Knud Romer (som måtte undvære flæskestegen), og så styrtregnede journalisternes spørgsmål og fotografernes flash ned over den charmerende og medievante Romer, der ankom sammen med sin hustru, violinisten Andrea Alsted, og parrets baby Vienna (opkaldt efter parrets yndlingsby Wien).
De Gyldne Laurbær, som er en af kongerigets ældste og mest mediebelyste litterære priser, er tidligere gået til prominete forfattere som Bjarne Reuter, Ib Michael og Lise Nørgaard. Det er de ca. 2.500 ansatte i landets boglader, der har stemt om, hvem der skulle have årets pris. BoghandlerKlubben oplyser ikke stemmetal. Kun at forfatterkollegaerne Ida Jessen og Elsebeth Egholm kom ind på henholdsvis anden- og tredjepladsen.
Knud Romer får prisen for sin strålende debutroman »Den som blinker er bange for døden«, der handler om Knud Romers barndom i Nykøbing Falster med en dansk far og en tysk mor. Bogen handler bl.a. om provinssamfundets lukkethed og efterkrigstridens aversioner mod alt tysk, hvilket forpestede den lille Knuds skolegang og opvækst.
Knud Romer har fået stor succes med romanen. I efterårets fik han Bikubens debuttantpris for den. Originaludgaven er trykt i 19.000 eksemplarer, og sammen med bogklubudgaven er det samlede oplag tæt på 50.000.
»Jeg havde googlet prisen og vidste, at den blev uddelt på denne tid, men jeg troede ikke, det ville blive sandt,« sagde en meget glad Knud Romer, som meget knudromersk tilføjede:
»Nu er der pludselig overensstemmelse mellem min egen selvopfattelse og andres opfattelse af mig, og det er jo farligt. Det kan udvikle psykoser.«
Knud Romer er i gang med flere bogprojekter. Bl.a. laver han research til en bog om Skjern Å projektet. Den skal handle om en familie, hvor den ældre generation går ind for udretningen af åen for at indvinde landbrugsjord, mens den yngre generation ønsker at bevare den oprindelige linjeføring.
»Det handler om en familie i strid med sig selv. Faktisk handler det om min kones familie. Hun kommer fra Aabenraa, og hendes farfar var ham, som gjorde Skjern Å lige, og hans søn Gert var ham, som førte den tilbage til sit oprindelige forløb,« siger Knud Romer.
Det var hans redaktør, forlagschef Charlotte Jørgensen, der under påskud af en arbejdsfrokost, havde lokket Knud Romer ind i den litterære prisfælde på Toldbod Bodega. Sikke et surprise party.
Prisen er på 10.000 kr. samt et gavekort til bøger på 2.500 kr.