»Jeg synes i det hele taget ikke, man bør have badetøj på«

Traditionen tro fejrer vi sommeren ved at bede kendte kulturfolk tage stilling til livets store såvel som små spørgsmål. I dag Martin Brygmann, der 25. august er aktuel med sit første soloalbum, om blandt andet nøgenbadning, Kirsten Birgit og Lalandia.

Sommerselfie af Martin Brygmann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

Hvordan har du det med ...

… nøgenbadning?

»Det synes jeg, der er alt for lidt af. Jeg synes i det hele taget ikke, man bør have badetøj på. Jeg synes, det er hysterisk at have det på, når man ligger på stranden, og det er så varmt. Jeg vil foreslå, at alle bader nøgne, altid. Der er ikke noget at skamme sig over. Jeg opsøger selv nøgenområderne, simpelthen for at kunne ligge uden en trævl på kroppen. Der er ikke noget bedre end at være nøgen. Nu har jeg også ofte gjort det på scenen, og jeg har simpelthen ikke noget problem med det. Jeg tænker endda, at jeg har en fordel i forhold til mine kolleger her, fordi jeg på en måde har fundet mig en lille niche. Så kan jeg noget, andre ikke tør. Og nu har jeg jo heller ikke noget at skamme mig over. Ej, alvorligt, så er vi jo alle forskellige. Nogle er tykke, andre er tynde, og jeg kan godt lide, at man hylder forskellighed. Vi skal ikke alle gå rundt og ligne hinanden i de samme badebukser. Når vi nu alle er forskelligt udrustede, kan vi lige så godt smække det op på disken med det samme«.

… sommerregn?

»Det kan jeg godt lide. Jeg har altid godt kunnet lide den der lidt svovlede lugt, det har. Det minder mig altid rigtig meget om min barndom. Det er noget med, at når man var ude at lege, så synes man altid, at det var irriterende, når det begyndte at regne. Så det er et minde på en måde. Og der er ikke noget som dufte, der kan tage mig tilbage i tiden. Eksempelvis gik jeg på et tidspunkt på et stort område med lyng. Den duft tog mig med det samme tilbage til engang, hvor jeg var i sommerhus med mine forældre som barn. Det gjorde mig simpelthen så lykkelig. Faktisk har jeg det også sådan med en nytændt cigaret. Det der med da man var ung og røg lidt i smug. Det lugtede altid så godt i starten, men så havde man så balladen, når man nåede lidt ind i cigaretten. Det lugtede knap så godt. Ligesom når man gemte skodder i pakken, fordi man var for nærig til at smide dem ud.«

… Tour de France?

»Jeg er holdt op med at se det. Jeg tror, der er mange af mine venner, der har det sådan også. Jeg så det meget i gamle dage, men jeg er sprunget fra. Det har noget at gøre med, at det er en langsom sport. Det svarer lidt til at se golf i fjernsynet. Jeg tror måske, at hvis jeg var gået på pension, så kunne jeg godt finde på at se cykelløb, men det er jeg altså så langt fra endnu«.

… Facebook-debatter?

»Det har jeg trukket mig helt ud af. Jeg var der lidt i starten, men det er lidt, som om jeg tør skrive mindre og mindre. Jeg bliver lidt trist i betrækket over, hvordan folk skriver til tider. Jeg er sådan en lidt behagesyg person, så hvis jeg optræder i en sal med 1.000 mennesker, hvor de 999 sidder og klapper og er glade, men der sidder én person, som ser sur ud, så er det hende eller ham, jeg fokuserer på. Så jeg kommer simpelthen til at fokusere for meget på de negative ting. Hvis der er alle mulige, der skriver søde ting til mig på Facebook, er det alligevel ofte den ene, der lige skriver noget negativt, jeg kommer til at koncentrere mig om. Det fylder for meget for mig, og derfor har jeg trukket mig lidt«.

… Kirsten Birgit?

»Åååh, altså, det er jo fantastisk. Han (Frederik Cilius, der spiller rollen, red.) er nærmest et geni. Jeg skulle lige vænne mig til det, men da jeg så ligesom kom frem til, hvad det egentlig er, han sidder og siger, kunne jeg jo se, hvor god han er. Det er dybt begavet underholdning. Det kræver noget at lave så god underholdning. Jeg vil sige, at han nærmest er oppe på Anders Matthesen-niveau«.

… Lalandia?

»Jeg har aldrig været der, men jeg har en forestilling om, at det er noget med en masse børn og tis i vandet. Jeg kunne forestille mig, at det er ret nemt for børnefamilier at tage på ferie sådan et sted, men jeg ved det ikke«.

… havearbejde?

»Det elsker jeg. Det er faktisk noget af det, jeg savner mest. Jeg har desværre ikke så meget tid, men når jeg har, så elsker jeg at gå og klippe hæk, hvilket det jo er sæson for nu. Det er enormt tilfredsstillende«.