»Jeg stod nogle meter fra et lig hver dag«

Den kendte danske rapper »Jokeren« rejser i det kommende program »Farezonen« til nogle af verdens farligste steder for at møde de folk, der lever der. Både gangsterne, ofrene og politifolkene.

Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jesper »Jokeren« Dahl og en kameramand sidder i en bil, der med udrykning drøner gennem gaderne i den mexicanske by Ciudad Juarez. En mand er netop blevet slået ihjel - sandsynligvis som led i den verserende narkokrig, der i årevis har raset i byen og i gennemsnit kræver ti menneskeliv dagligt - og danskerne er med den lokale retsmediciner på vej til gerningsstedet.

Senere følger vi den 39-årige rapper, når han taler med et dømt bandemedlem inde i det lokale fængsel, når han mødes med en af gangsterne fra det styrende narkokartel, som fortæller om korruption helt til toppen af det politiske system. Når han kører patrulje med politiet og når han bydes inden for hos en mor, der mistede sine to sønner til de kriminelles kugler.

Jesper »Jokeren« Dahl er frontfigur i det nye reportageprogram »Farezonen«, der inden længe glider over danskernes tv-skærme. Her besøger han nogle af de mest farlige steder i verden.

- Det er ikke et ønske om at udsætte mig selv for fare, der driver mig, men en nysgerrighed på, hvordan folk har det de her steder. Man har en forestilling om, hvad der foregår, eksempelvis i Ciudad Juarez, der bliver kaldt verdens farligste by. Så vi tager dertil for at se, om det er værre eller bedre, og for at møde de mennesker, der bor der, og måske få en forståelse for, hvorfor situationen er, som den er, forklarer Jesper Dahl.

Bagsiden af medaljen

Det er planen, at der i første omgang skal produceres ti programmer, hvor han rapporterer fra hardcore bandemiljøer i Los Angeles og Miami. Fra topsikrede fængsler, hvor fængselsbander styrer og bekriger hinanden, fra favelaerne i Rio de Janeiro og de kriminalitetshærgede townships i Sydafrika.

- Det er steder, der er ekstreme, og destinationer, hvor man kender forsiderne af medaljerne, strandene, Hollywood, turiststederne. Men her kommer vi ind på bagsiden af det hele og ser ghettoerne og slummen, siger han.

Vi hører jo ellers en del om kriminaliteten de her steder - får man i medierne i dag et forkert indtryk af, hvad der egentlig foregår?

- Jeg tror måske tit, der mangler den menneskelige historie bag, og det er mennesker, vi har med at gøre, det er ikke bare onde bander og seje pansere. Vi kan ikke bare opdele mellem de gode og de onde. Jeg har næsten lige været i Los Angeles, hvor jeg talte med bandemedlemmer, hvis tipoldefædre var med i samme bande. Her har man en over 100 år gammel bandekultur og over 100.000 aktive bandemedlemmer. Det svarer jo til en stor dansk provinsby. Så her kan man virkelig tale om social arv og en vendetta, der går virkelig langt tilbage, pointerer han.

Oplevede et mord om dagen

- Og hvis der er noget, jeg har lært af det her, så er det, at bander avler bander, og vold avler vold. Og så har jeg set, hvad fattigdom gør. Det avler narko, trafficking, og ekstrem vold. I Ciudad Juarez (i Mexico, red.) oplevede vi et livemord hver dag, vi var der. Jeg stod nogle meter fra et lig simpelt hen hver dag. Så er det, man tænker: Hvad fanden er det, der foregår? Men de mennesker her, de har ingenting. De har virkelig ingenting.

Men hvorfor skal Hr. og Fru Danmark se det her program? Hvad vil du gerne have, at de tager med sig?

- Det handler jo i bund og grund om at tage stilling til, hvordan man fordeler verdens goder og de politiske systemer, der hersker forskellige steder i verden. Vi bor i et lille smørhul i Danmark. Vi er meget priviligerede, men det er jo også fordi vi som samfund har lært at indrette os på en måde, hvor der ikke er så stor forskel på rig og fattig. Selvfølgelig kan tingene gøres bedre, sådan er det altid, men vi har sgu' et ret fedt samfund i Danmark, siger Jesper Dahl.

Når I kommer ud de her steder, kommer du jo som dansker og med et kamerahold. Hvordan kan man være sikker på, at I overhovedet får det rigtige billede at se?

- Det er klart, er man godt kan overveje, om de her mennesker bare står og siger noget til os. Men vi taler med virkelig mange forskellige mennesker. Og det er ikke ensidigt, langt hen ad vejen taler vi med alle parter, så jeg er ret sikker på, at vi får det rigtige indtryk af, hvad der foregår. Vi møder alle på lige fod og i øjenhøjde for at høre, hvad de har på hjerte.

Rappede med lejemorder

En af de personer, som Jesper Dahl sidder over for i det første program er en lejemorder fra Ciudad Juarez, der har slået mellem 50-60 mennesker ihjel. Mødet bliver sat op af en mellemmand, og lejemorderen er løbende i telefonisk kontakt med sin private sikkerhedsvagt. Det viser sig at være en lokal, der er ved at være færdiguddannet som politibetjent.

- Lejemorderen havde hørt, at jeg var rapper, og spurgte mig, om jeg kunne rappe noget på dansk. Og så begyndte han at rappe bagefter, og det var så en lejemorderrap, der handlede om at slå folk ihjel. Det var jo ret grotesk, at jeg pludselig stod der og rappede med ham, og så var vi pludselig som 14-årige drenge.

- Men det viser jo også bare, at der altid er et menneske indeni. Med mindre at mennesket er gået tabt undervejs, men det var det ikke i ham, fortæller Jesper Dahl.

Programmet »Farezonen« vises første gang den 15. november kl. 21 på Kanal 5.