»Jeg skal da så sandelig blande mig i, om loven bliver overholdt«

Er det et brud på armslængdeprincippet, når en række politikere kræver svar fra Kulturministeren og stiller sig kritiske overfor Radio- og tv-nævnet? Nej, mener de selv.

Overholder politikerne armslængdeprincippet i sagen om DAB-udbuddet? Her er det programchefer på Radio24syv Michael Bertelsen (tv) og Mads Brügger (th). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et åbent brev til fungerende kulturminister Rasmus Prehn lørdag afkræver en række medieordførere klare svar i sagen om DAB-udbuddet, der i sidste uge gik til Radio Loud for næsen af Radio24syv og DK4.

Brevet er underskrevet af medieordførere fra Radikale Venstre, Venstre, Enhedslisten, SF og de Konservative, og de vil blandt andet have svar på, om udbudsbetingelserne er blevet overholdt, og om der har været forskelsbehandling af de forskellige bydere.

Søren Søndergaard, Enhedslisten

»Det er ikke mig, der skal træffe beslutning. Som politiker skal jeg ikke blande mig i, hvilke beslutninger de træffer, men jeg skal da så sandelig blande mig i om loven bliver overholdt.«


Rasmus Prehn, der tidligere netop på grund af armslængdeprincippet har forholdt sig tavs, oplyser mandag morgen, at han vil sørge for et møde med Radio og tv-nævnet, hvor også medieordførerne fra Folketingets partier er inviterede, så nævnet kan svare på spørgsmål.

»Jeg har noteret mig kritikken af mig for ikke at stille op i offentligheden i forbindelse med denne sag. Det ærgrer mig, for jeg stiller gerne op, men jeg skal også overholde armslængdeprincippet, hvilket betyder, at det er det uvildige Radio og tv-nævn, der står for processen om udbuddet. Begynder jeg at udtale mig, risikerer jeg at bryde med dette princip. Mit ønske er, at alt foregår korrekt. Derfor har jeg sat gang i denne proces, hvor alle kritiske spørgsmål og indsigelser besvares,« siger Rasmus Prehn i en pressemeddelelsen.

Men er det politikeres opgave at blande sig i sagen vedrørende Radio og TV-nævnets afgørelse? Det er spørgsmålet.

Aarmslængdeprincippet fastslår, at politikere ikke skal blande sig i detailstyring, men lade beslutningerne blive truffet af uafhængige nævn og i dette tilfælde Radio og tv-nævnet.

En af politikerne, der har underskrevet det åbne brev til Rasmus Prehn, er Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard. Han mener dog ikke, at armslængdeprincippet overskrides i forbindelse med det åbne brev. Han afkræver blot svar på, om alt er gået ordentligt for sig.

Enhedslistens medieordfører Søren Søndergaard, kalder det for en pligt at undersøge, om alt er gået ordentligt for sig i DAB-udbuddet. Han mener ikke, han går på kompromis med armslængdeprincippet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Jeg fører ikke kampagne eller tager stilling for nogen part i den her sag. Jeg fører sag for, at tingene skal foregå i overensstemmelse med udbudsreglerne og god forvaltningsskik og på baggrund af, at alle relevante oplysninger er fremlagt. Er det sket, så accepterer jeg nævnets beslutning. Ligegyldigt om jeg er enig eller uenig. Det er ikke mig, der skal træffe beslutning. Som politiker skal jeg ikke blande mig i, hvilke beslutninger de træffer, men jeg skal da så sandelig blande mig i, om loven bliver overholdt«, siger han.

Han mener altså ikke, at han og de andre medieordførere er i clinch med armslængdeprincippet, og han mener heller ikke, at Rasmus Prehns afkrævede spørgemøde med Radio og tv-nævnet er et brud med armslængdeprincippet.

Birgitte Bergman, Konservative

»Det er offentlige midler, og det er vigtigt, at vi lytter til den kritik, der har været den sidste uges tid. Viser det sig at svarene fra Radio og tv-nævnet er fyldestgørende, så er det sådan det er. Og så må alle komme videre.«


»Jeg har ikke sagt, at der skal være et nyt udbud, men at sagen skal undersøges. Men jeg finder det meget besynderligt, at nævnet, som er udpeget af den tidligere borgerlige regering, er gået totalt i flyverskjul og overhovedet ikke har forholdt sig til kritikken. Det er alene dem, der har ansvaret, og det undrer mig meget, at de ikke står på mål for deres beslutning,« siger han.

Armslængdeprincippet er overtrådt tidligere

Søren Søndergaard mener dog, at armslængdeprincippet er blevet overtrådt, når han har iagttaget hele det politiske forløb i forbindelse med diskussionen om Radio24syv:

»Det har fra dag ét været en skandale, at politikerne ikke gør det muligt at vælge dem, der kan lave bedst radio til hele Danmark. I stedet er man mere optagede af at lave alle mulige benspænd om, hvor journalisterne skal bo, og det er dybt kritisabelt, og det har det været fra første færd. Hele den gamle regering har et kæmpe ansvar for det her,« siger han.

Birgitte Bergman (K) er også underskriver af det åbne brev.

»Vi synes, der er så mange spørgsmål, vi mangler at få svar på, så jeg synes bestemt ikke, at det er et brud på armslængdeprincippet. For os handler det om, at der kører en ordentlig process, og det virker, som om der er noget, der ikke helt har været ordentligt. Derfor stiller vi de kritiske spørgsmål. Det er offentlige midler, og det er vigtigt, at vi lytter til den kritik, der har været den sidste uges tid. Viser det sig, at svarene fra Radio og tv-nævnet er fyldestgørende, så er det sådan, det er. Og så må alle komme videre,« siger hun.