»Jeg ser ham som en vampyr«

Claus Beck-Nielsen er som en vampyr, mener Thomas Skade-Rasmussen Strøbech, der hævder, at han har fået stjålet sin identitet ved at blive gjort til romanfigur.

Claus Beck-Nielsen alias Das Beckwerk alias Den Navnløse alias Helge Bille. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Forestil dig, at du sidder et sted langt væk fra Danmark og har været væk et stykke tid. Du bliver ringet op af din datter, der fortæller dig, at hun har set plakater med dit ansigt over hele København.«

Sådan begyndte Thomas Skade-Rasmussen Strøbechs tvist med forfatteren Claus Beck-Nielsen. Det var i 2008, og Skade-Rasmussen Strøbech opholdt sig på det tidspunkt i Østrig, hvor han var i gang med at lave en film. Han anede efter eget udsagn ikke, at der ville komme en roman med ham som hovedperson, men at det var tilfældet, kunne han konstatere, da han fik skaffet et eksemplar af Claus Beck-Nielsens roman »Suverænen«.

»Da jeg læste bogen, fandt jeg ud af, at hele mit liv var blevet brugt til at skabe en roman, hvor alle mine personlige karaktertræk og liv i øvrigt er brugt til at beskrive den her figur,« fortæller Thomas Skade-Rasmussen Strøbech.

»Det var et af mit livs mest surrealistiske læseoplevelser. Hvis man i forvejen har en udfordret virkelighedsopfattelse, så bliver det da først værre af det her. Jeg har tendens til paranoide træk, og det giver da galoperende paranoia, at man forestiller sig, at der sidder nogle og skriver om en.«

På tur i Irak

Rollen i Claus Beck-Nielsens roman kom dog ikke helt ud af det blå. De to kendte hinanden fra kunstprojektet Das Beckwerk, hvor Thomas Skade-Rasmussen Strøbech blev ansat af Claus Beck-Nielsen. Sammen tog de i 2004 til Irak, iført jakkesæt og en metalkuffert i et kunstprojekt, der skulle udbrede demokrati. Året efter rejste de til USA.

»Men da bogen kom, havde jeg ikke haft forbindelse med Nielsen i flere år. Bogen tog udgangspunkt i projektet, men omhandler handlinger indtil 2008.«

Thomas Skade-Rasmussen Strøbech, der er cand.phil. i litteratur fra Syddansk Universitet og i dag skriver en ph.d. i kunst på Goldsmiths University i London, kom til Das Beckwerk efter at have haft en stilling som student i Integrationsministeriet. Den ministerielle karrierevej satte han selv en stopper for, da han lavede en happening. Han oprettede hjemmesiden Ticket to Denmark og opfordrede danskere til at indgå et proformaægteskab med en udlænding, der på den måde kan få opholdstilladelse i Danmark.

»Jeg lukkede dermed døren for at have en almindelig karriere, så derfor søgte jeg nye veje.«

De var Des

I forbindelse med rejserne til Irak og USA havde Claus Beck-Nielsen og Thomas Skade-Rasmussen Strøbech ifølge sidstnævnte en fælles forståelse for, at de kun brugte hinandens efternavne.

»Vi tiltalte hinanden Rasmussen og Nielsen, var Des og var i det hele taget meget formelle.«

Thomas Skade-Rasmussen Strøbechs kunstneriske projekter har ofte - i lighed med Claus Beck-Nielsens - involveret en leg med identiteter, og han har igennem årene kaldt sig mange andre navne end sit oprindelige, blandt andre Thomas Herzen, Thomas Altheimer og Walter Benjamin. Alligevel afviser han pure, at denne sag er en del af et aftalt spil.

»Det er klart, at det er noget, alle spørger om, og det er på sin vis også et stunt fra min side. For jeg vil gerne skabe opmærksomhed omkring mit levede liv i forhold til den bog. Jeg vil påpege uretten i det her. Claus Beck-Nielsen har stjålet mit liv,« siger han og tilføjer:

»Nu har han jo erklæret sig død, og jeg ser ham som en vampyr, der, fordi han ikke selv har noget levet liv, overtager mit liv for at leve videre i et nyt legeme.«