»Jeg må vise røv for at redde min hund«

Med dokumentarserien »Selvoptaget« om livet som realitystjerne forsøger DR3 at moralisere - men udstiller selv de medvirkende for åben skærm.

Selfie-TV: Pædagogpraktikanten Joy er en af de realitystjerner, DR3 har bedt om at filme sig selv. Foto: Koncern TV. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hej skat – hvad hedder det, for jeg er jo totalt broke og sådan noget dér, men så tænkte jeg på, om jeg ikke bare kunne lægge nogle billeder af min numse på Facebook og så spørge, om nogen ville købe det for hundrede kroner?«

Pernille, blandt andet kendt som babe med minimal paratviden om Anden Verdenskrig i realitykonkurrencen »Paradise Hotel« på TV3, er en af de realitystjerner, som nu har skiftet kanal for en tid.

DR3 følger nemlig en håndplukket skare unge, kendt fra realitygenren, i programserien »Selvoptaget«. Pernille er flad. Hun ejer faktisk ikke salt til et æg. Og det er ikke så let lige at være ansvarlig og finde et job, der kan forsørge hende og hendes datter, fortæller hun til det kamera, som statsradiofonien har udstyret hende med.

»Fordi jeg har været med i »Paradise« er jeg jo »dumme Pernille«. Jeg vil ikke ha’ hun bli’r lissom ..., » siger hun med reference til datteren – uden at fuldføre sætningen.

»Realitygenren har skabt en særlig livsstil og en række realitystjerner, som en del yngre mennesker er meget interesserede i. Vi synes, at det er vigtigt at undersøge denne tendens, vise hvordan realitystjernernes liv i virkeligheden ser ud og diskutere hele realitykulturen. Vi skal være en kanal, som eksperimenterer, og hvis man kombinerer realityformatet med det rigtige indhold, kan det være med til at løfte vigtige problemstillinger ud til et yngre publikum«.

Sådan sagde DR3s kanalchef Irene Strøyer til Berlingske i september.

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, erkendte for nylig i Berlingske, at stationen havde tabt de unge seere på gulvet. »Selvoptaget« har stationens chefer nævnt i første åndedrag i deres forsøg på at få unge i tale. Men konceptet udløste voldsom kritik af DR, da tankerne bag programmet kom frem.

Ole Hyltoft, næstformand i DRs bestyrelse, kaldte det »hul i hovedet«, at DR3 var i gang med optagelser til en serie om nogle af tidens mest omdiskuterede realitystjerner. Også Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, mente, at DRs seerjagt var ude af kontrol. Han satte kraftige anførselstegn om »public service-satsningen« »Selvoptaget« og kritiserede, at stjerner som »Ulven Peter« og Paradise-baben Pernille »var havnet på finansloven« i stedet for at blive på TV3, hvor de hørte hjemme.

I Berlingskes spalter kom Irene Strøyers chef, mediedirektør i DR, Gitte Rabøl, hende til undsætning: »Selvoptaget« var ikke udtryk for »kommercialisering«:

»Vi beskæftiger os derimod med et medie- og samtidsfænomen, som har vundet indpas hos særligt den yngre del af befolkningen, nemlig at være kendt for at være – kendt. Derfor er det relevant TV«.

Og hvad er det så, man kan opleve, nu hvor programmet er her? Titlen er lige ved at være det bedste af det hele. For »Selvoptaget« spiller dels på, at tilrettelæggerne har udstyret de medvirkende lykkejægere med et selfie-kamera, så de selv kan registrere deres hverdag – selv om flere scener og interview er »lavet i samarbejde« med tilrettelæggerne for at få lidt form på det hele.

Og så refererer den naturligvis også til den ekstreme, rendyrkede narcissisme, der omgærder de unge, som for alt i verden vil være på: »Jeg er på fjernsyn, derfor lever jeg«. Åbenbart også i en sådan grad, at de nu er gået med til at skildre deres – for nu at sige det ligeud – rimeligt kummerlige tilværelser i en afslørende manøvre, som ikke kan andet end at efterlade sin seer med en ubehagelig smag af løbende mascara og bristede illusioner i munden.

Mød i første afsnit Joy fra bl.a. »Singleliv« og »Mig og min mor«, der må erkende, at hun »bliver nødt til at vise røv for at redde min hund«, efter at en pengeindsamling til medicin på internettet er slået fejl. Vi får også lov til at følge den snotforkælede Irina, som ikke kan gå tilbage til at sidde i kassen i SuperBrugsen efter at have været med i blandt andet »Divaer i junglen«. Nu hutler hun sig frem som celebrity-bartender i kløerne på en agent, hun ikke stoler på, og som forsøger at skubbe hendes grænser for, hvad hun vil være med til.

Hvis DRs mission er at vise unge, at livet som realitystjerne er en tvivlsom affære, lykkes det indtil videre til fulde. Den harske afsløring af det uglamourøse liv uden for reality-TVs redigerede drømmeverdener viser med al ønsket tydelighed, at der sjældent er nogen let genvej til let tjente penge og evig berømmelse på den røde løber.

Egentlig ikke særligt behageligt at se på, for i sit forsøg på at lave fjernsyn, der kan interessere de unge og gøre brug af »begavet reality«, udnytter »Selvoptaget« lige præcis den ufiltrerede udstilling, som de unge ikke engang udsætter sig selv for i de oprindelige formater, de er med i. På DR3 er man helt inde og pille i deres egne småforhutlede, afsminkede tilværelser, som ved Gud ikke er noget at prale af.

Bliver det bedre af, at DR tydeligvis har en moraliserende tese som grundlag for det hele: At livet som realitystjerne er et liv i tårer? Nej. Ordet »public service« er her et figenblad, der ikke dækker ret meget.

Hvad: »Selvoptaget«. Hvornår: Første afsnit kan ses onsdag kl. 21.30 på DR3.

DEBAT | Hvordan kan man lave »begavet reality-TV«? Snak med i tråden på Berlingskes Facebook-side.