Jeg har slugt en sæson af Netflix’ nyeste serie og har nu lyst til at adoptere en rådyrdreng ved navn Gus

»Sweet Tooth« tester tålmodigheden, men er det hele værd med en herlig cocktail af Spielberg, »Stranger Things« og »Mad Max«.

Christian Convery er gennemført bedårende som den naive, men kække rådyrdreng Gus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For at begynde med det sidste: Du kan lige så godt være forberedt på, at Netflix’ nyeste science fiction-serie, »Sweet Tooth«, er en af dem, hvor man under sidste afsnit skotter nervøst til urets tilbageværende tid og tænker:

»Okay, nu skal de skynde sig, hvis de skal nå at binde alle løse ender sammen.« Og når rulleteksterne så kommer, råber man »Aj, helt ærligt!« af sin skærm og giver sig hysterisk til at google, hvornår sæson to mon kommer.

»»Sweet Tooth« vil med sin spielbergske eventyrlyst og fortælleglæde til enhver tid være en fremragende serie, men set i lyset af … tiderne, rammer den yderligere plet.«


Når det er så frustrerende, at »Sweet Tooth« slutter med det, man vel kan kalde en tredobbelt cliffhanger, bunder det selvfølgelig i, at det er en umådelig velfungerende serie med et persongalleri, man er virkelig interesseret i.

»Sygen« hærger

Vi er i USA ti år efter »Det store sammenbrud«, hvor H5G9-virussen, bare kaldet »sygen«, har udryddet store dele af verdens befolkning.

I samme periode er der på mystisk vis født børn, der er halvt mennesker, halvt dyr.

De kaldes hybrider og er jaget vildt, fordi mange – ikke mindst de skumle De Sidste Mænd – mener, at hybriderne er årsagen til virussen, og at de skal udryddes for enhver pris.

Ude i en øde skov bor Gus, der er halvt rådyr, halvt menneske sammen med sin far – helt isoleret fra omverdenen. Af årsager, der ikke skal røbes her, drager Gus ud i verden sammen med Tommy, en kæmpestor tidligere footballspiller, der nu strejfer rundt alene og overhovedet ikke har bedt om en rejsekammerat.

Samtidig følger vi lægen Aditya Singh, hvis kone er ramt af sygen, men som besynderligt nok har overlevet i årevis, og vi følger den tidligere psykolog Aimee, der lever isoleret i en forladt zoologisk have.

Børn bliver født som hybrider mellem mennesker og dyr, og ingen ved, om det er på grund af H5G9-virussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix.

Der går temmelig lang tid, hvor det ikke står lysende klart, hvad de tre handlingsspor har med hinanden at gøre, og selve plottet tøffer langsommeligt derudad i de første par afsnit.

Når man alligevel bliver hængende, er det især på grund af Gus, som man kun kan knuselske, ligesom det i takt med ham er fascinerende at opdage, hvordan Den Nye Verden hænger sammen.

Og så er forholdet mellem den frejdige og naive rådyrdreng og den livstrætte, gnavne Tommy en af de bedste bromances i nyere tv-historie.

Skræmmende aktuel

»Sweet Tooth« vil med sin Spielbergske eventyrlyst og fortælleglæde til enhver tid være en fremragende serie, men set i lyset af … tiderne, rammer den yderligere plet.

Serien er ganske vist optaget, inden coronavirussen ramte verden, men virker dystert aktuel med sit pandemitema og alt, hvad det medfører af isolation, mistro og paranoia.

Især den brutale måde, man håndterer personer, der er smittede – eller tror er smittede – i dr. Singhs nabolag giver en harsk smag i munden.

Seriens største force er dog en enorm hjertevarme og et diskret budskab om, at familien nogle gange er en, man vælger, og ikke nødvendigvis en, man får.

PS: Anden sæson skulle ifølge Google lande på Netflix 3. juni 2022. Det føles som om meget lang tid.

»Sweet Tooth«. Science fiction-drama, otte afsnit a 40 til 60 minutter. Serieskaber: Jim Mickle. Med: Christian Convery, Nonso Anozie, Adeel Akhtar, Dania Ramirez. med flere. Premiere 4. juni på Netflix