»Jeg føler, det er mig, der taber på alle måder«

Katrine Pless Galle er bare en af de piger, der oplever sexistiske tilnærmelser på Roskilde Festival. I år forsøger festivalen at dokumentere gæsternes oplevelser med en hashtag-kampagne mod sexisme.

Katrine Pless Galle er tilknyttet sexisme-projektet og har selv oplevet en stribe sexistiske hændelser på festivalen. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun er på vej over ståltrappen, der forbinder West-området på Roskilde Festival med resten af campingpladsen. Det er varmt, og 23-årige Katrine Pless Galle har sorte cowboyshorts på. Shortsene stopper på øverste del af hendes lår. Bagved hende, et par trin længere nede på trappen, går en fyr. Om det er shortsene eller det generelle faktum, at en pigenumse vugger i øjenhøjde lige foran ham, vides ikke. Men fyren stikker hånden op under hendes shorts.

»Jeg bliver bare vred og irriteret over, at det skal ske,« forklarer Katrine Pless Galle, da Berlingske møder hende og et par venner i hendes camp dagen efter.

»Jeg føler, det er mig, der taber på alle måder i sådan en situation. Det er det, der gør det så ubehageligt. Det er mig, der bliver hysterisk og råber op eller skal lave en scene ud af det. Og han kan bare grine, gå hen til vennerne og være ovenpå. Så føler man sig bare krænket og ret reduceret,« fortsætter hun.

Katrine Pless Galle er også blevet mødt af karakterskilte, når hun er gået forbi camps på pladsen. Nogle har endda fristet sig til at tage billeder, mens hun og en veninde tissede op ad hegnet. Dertil kommer de sædvanlige tilråb eller folk, der lige placerer en hånd på røven, når man er til koncert.

Det er bare episoder fra i år, og alle er eksempler på den hverdagssexisme, som Everyday Sexism Project Danmark kæmper imod. Katrine Pless Galle er tilknyttet projektet, og organisationen har siden august 2013 indsamlet kvinders historier.

Hashtagget er begyndelsen

Som noget nyt har organisationen lanceret hashtagskampagnen #SexismeRF15 i samarbejde med Roskilde Festival, hvor Roskilde-publikummet opfordres til at dele ubehagelige oplevelser på sociale medier.

»Vi kan se, at det er noget, der popper op i det generelle bybillede. Og også hos os. Det gjorde det på vores sociale medier under festivalen sidste år, og Everyday Sexism Project har også mange historier fra Roskilde på deres hjemmeside. De erfaringer tilsammen har gjort, at vi gerne vil sætte fokus på det,« siger Christina Bilde, talskvinde for Roskilde Festival.

»Sexisme er ikke i orden, og det, vi har brug for at finde ud af, er, om der er nogle særlige mønstre, der gør sig gældende. Hvis vi kan få en kortlægning, så kan vi også finde ud af, hvad det er, der skal gøres, og sætte rigtigt ind,« fortsætter hun.

Festivalpersonale har gennem festivalen delt informationsmateriale og badges fra Everyday Sexisme Project Danmark ud til gæsterne, og der begynder så småt at dukke nye historier op både på hashtagget og hjemmesiden. Ingen hændelse er for lille, understreger projektleder Irene Manteufel.

»Alle de små ting nærer også de mere alvorlige ting i den her kultur,« siger hun.

»Hverdagssexisme har ikke været anerkendt som et problem. Det har ikke engang haft et navn. Så det har været individualiseret, fordi det på en eller anden måde har været noget, man ikke snakker om. Vi skal se, at det er et fælles problem, og fortæller man sin historie, er man med til at italesætte de vilkår, kvinder lever under,« forklarer hun.

Fyrene tænker ikke over det

Tilbage i campen hos Katrine Pless Galle blander hendes nye festivalven Mathias Gautier sig i snakken om sexisme.

»Du siger, du taber på alle mulige måder. Er der slet ikke en ting, du vinder på?,« spørger han.

»Hvad skulle det være?,« siger hun.

»At du er lækker. Det er jo bare primitive, liderlige mænd, som giver et kompliment på den måde,« siger Mathias Gautier.

»Men det føles ikke oprigtigt. Det føles bare, som om de gør det, fordi de er i en position, hvor de kan,« forklarer hun.

27-årige Mathias Gautier tog faktisk selv på Katrine Pless Galle og hendes veninde, da de to piger kom gående forbi ham med ølrammer i armene og tasker på ryggen.

»Det er jo, fordi man er så fuld, og når der så står sådan et par lækre damer med en masse oppakning, og de ikke kan gøre noget, så synes man lige, det er sjovt at lave et eller andet. Det er ikke ondt ment. Man gør det uden at tænke over det,« siger han og fortsætter:

»Men derfor er det bare superfedt, at der bliver gjort opmærksom på det. Jeg har ikke gjort det siden.«

»Det illustrerer så perfekt, hvor lidt det fylder hos mænd. Hvor ubevidst det er, når de gør det, og hvor bevidst det bliver hos kvinder,« konstaterer Katrine Pless Galle.

»Vi ved jo godt, at folk ikke gør det af ond vilje. Succesen ville jo være bare at plante det der lille spørgsmålstegn i hovedet på folk, der lige får dem til at tænke sig om en ekstra gang.«

Trods det kønspolitiske fokus skal musikgruppen Suspekt lukke Orange Scene af lørdag nat. Bandet står bag et nummer som »Sut den op fra slap«, hvor det for eksempel lyder sådan her: »Sæt dig i en ruffer, giv mig den onde guffer«.

Ifølge Christina Bilde er kampagnen mod sexisme nærmest endnu vigtigere, når der nu er kunstnere på festivalen, der har tekster, der kan virke stødende.

»Jeg tror ikke, der er nogen, der oversætter teksterne til adfærd,« siger hun.

»Men hvis nogen gør det, så er det jo meget godt, at vi gør dét her.«

 

Se også dagens TV-indslag fra Roskilde Festiva herunderl, hvor lektor Michael René giver nogle gode råd om simpel hygiejne, der kan redde festivalgæsterne fra roskildesyge: