»Jeg er meget, meget varsom med at gå ind i en debat om noget som helst«

Kulturgrillen spørger dirigent, komponist og leder af Copenhagen Opera Festival Michael Bojesen: Hvordan har du det med ...

Dirigent, komponist og leder af Copenhagen Opera Festival Michael Bojesen finder selfies helt og aldeles rædselsfulde. Fold sammen
Læs mere

... selfies?

Jeg finder dem helt og aldeles rædselsfulde. Fotografiet herover er faktisk min første selfie nogensinde – og jeg tog det kun, fordi Berlingske bad om det. Hele tendensen går i en helt forkert retning: At man vil dokumentere i stedet for at være til stede. At man vil delagtiggøre andre i sit liv i stedet for at nyde nuet.

... debatten på Facebook?

Den er inde i en meget kedelig udvikling. Jeg er selv meget opmærksom på, hvad jeg siger, og hvad jeg stiller op til. For man kan jo ikke høre nuancer i det skrevne ord, kender ikke modtageren på det, man skriver. Så jeg er meget, meget varsom med at gå ind i en debat om noget som helst. Og jeg finder selve debatformen helt utilstedelig mange steder. Det er en farlig tendens og virker ret så ødelæggende for den demokratiske debatkultur.

... nudisme?

Jeg tænker ikke på mig selv som nudist. Men jeg tror ikke, menneskeheden ville tage skade af lidt mere nøgenhed. Jeg ferierer på Mallorca i øjeblikket og har konstateret, at folk her kan være både nøgne og påklædte. At begge dele er helt okay. Der er kommet utroligt meget hykleri i det offentlige rum om vores krop. Vi kan se kæmpe busreklamer med nøgenhed ved siden af mennesker, der af forskellige grunde skal være tildækkede. Så jeg holder med digteren Thøger Larsen, når han siger, at »snart nøgne piger ved hver en strand« hører med til den danske sommer.

... sommerregn?

Jeg står i spidsen for Copenhagen Opera Festival, der begynder 31. juli – og som har mange udendørs arrangementer. Festivalchefen i mig er bestemt ikke vild ved tanken om regn. På nogen måde. Vi har for eksempel en stor scene på Ofelia Plads bag Skuespil­huset. Det er i forvejen et lidt udsat sted. Så vi er spændt på, om det hele blæser væk. Men min mere private holdning hedder ja tak til al slags vejr. Jeg kan i virkeligheden godt lide dobbeltheden i den danske sommer. Når vi har haft dårligt vejr i en periode, kan vi bedre nyde det gode.

... jazz?

Jeg er stor jazzelsker og har selv spillet og dirigeret meget jazz. Elsker jazzfestivalen i København, men har de seneste mange år været bortrejst i netop den periode. Det har jeg utroligt dårlig samvittighed over. Til gengæld slipper jeg så for at skulle høre traditionel jazz med røde seler, tykke maver og bowlerhatte. Det er en af de få musikgenrer, jeg har et ret besværet forhold til.

... rødgrød?

Jeg blev nærmest flasket op med rødgrød som lille. Jeg fik til gengæld ikke én eneste tallerken rødgrød de næste 30 år. Men jeg fandt så en opskrift for et par år siden og prøvede igen – med stort held. Selv om retten hedder rødgrød, behøver den ikke være så rød igen. Opskriften her var med mange solbær, der jo har en meget koncentreret smag. Det var virkeligt vellykket.