»Jeg er en dårlig feminist«

Komiker Ane Høgsberg zoomer i sit første onewoman-show ind på feminismen. Selv har hun erkendt, at hun er en dårlig feminist, men at det er bedre end slet ikke at være det.

»Jeg synes, at de feminister, der bliver hørt, er enormt voldsomme og også en lille smule fjendtlige« siger Ane Høgsberg. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nogle år siden kørte komiker Ane Høgsberg en tur i en taxi. Det var i december, og da turen var slut, ønskede hun chaufføren en glædelig jul. I samme øjeblik kom tvivlen. Var det forkert af hende?

»For chaufføren var brun, og jeg vil gerne være rummelig og politisk korrekt og ikke bare antage, at alle, der bor i Danmark fejrer jul. Der fløj en masse ting igennem mit hoved – også, at der selvfølgelig er brune mennesker, der fejrer jul,« siger Ane Høgsberg, der hørte sig selv annullere ønsket om en glædelig jul, undskylde lidt og forsøge sig med varme ønsker om en række pendanter til den kristne jul.

»Jeg gik i panik og fik munddiarre i forsøget på at lappe det hul af politisk ukorrekthed, som jeg kom til at kaste i hovedet på den stakkels chauffør,« siger Ane Høgsberg, der er aktuel med sit show »Dårlig feminist«.

Men hvorfor taler Ane Høgsberg overhovedet om en taxachauffør med en anden etnisk herkomst end dansk, når hun har lavet et show, der kredser om feminisme? Det gør hun, fordi hun oplever, at feminisme og kønsdebatten på lignende vis er blevet et område, hvor man på samme måde nemt kan galt i byen eller kløjs i sine egne gode intentioner.

»Jeg er vokset op i en meget hvid, heteroseksuel og cis-kønnet virkelighed. Jeg vil gerne være politisk korrekt og sige de rigtige ting, men det lykkedes ikke altid, fordi mit udgangspunkt nu engang er, som det er,« siger Ane Høgsberg.

Showet »Dårlig femnist« tager udgangspunkt i Ane Høgsbergs egne oplevelser. For et års tid siden konfronterede en kvinde hende for at gøre opmærksom på, at hun ikke gjorde og sagde de rigtige ting, og at Ane Høgsberg bare skulle vide, at det betød, at hun var i opposition til andre feminister.

»Det var i forbindelse med, at jeg fortalte om min egen historie i standup og blandt andet kom ind på, hvem der havde gjort noget for mig og hjulpet mig. Jeg fik groft sagt at vide, at min fortælling ikke var forenelig med den såkaldt rigtige feministiske fortælling,« siger Ane Høgsberg, der blev enig med selv om, at der ikke er nogen, der skal bestemme, hvordan hun fortæller sin egen historie.

»Så mit show handler om, at jeg er en dårlig feminist, og at jeg har gjort op med selv, at dét er bedre end slet ikke at være feminist,« siger Ane Høgsberg, som blandt andet føler, at hun placerer sig på den politisk ukorrekte side i kønsdebatten, når hun foretrækker at lytte til Suspekt og L.O.C. og deres til tider sexistiske tekster frem for Beyoncé eller Trille.

Hun kan også komme til at spørge en kvinde, hvad hendes mand laver, for derefter at erfare, at kvindens partner ikke er af hankøn.

»Jeg skal virkelig tage mig selv i nakken for ikke bare at gå ud fra, at andre mennesker er på en bestemt måde. Det er eksempelvis enormt svært for mig at huske, at nogle mennesker hverken anser sig selv for at være mænd eller kvinder,« siger Ane Høgsberg.

Før fem siden fyldte feminismen og kønsdebatten intet i Ane Høgsbergs liv.

»I dag er feminismen alle steder, og selv om jeg i et langt stykke tid har følt mig som en feminist, så har jeg været i tvivl, om jeg kunne kalde mig det, for jeg synes, at de feminister, der bliver hørt, er enormt voldsomme og også en lille smule fjendtlige. Så jeg har haft svært ved at købe hele pakken. Jeg har haft det sådan: Jeg er feminist, men jeg synes egentlig, at det er rigtig hyggeligt, når min kæreste lige holder døren – og det betyder ikke, at jeg vil have mindre i løn end mine mandlige kollegaer,« siger Ane Høgsberg, der ærgrer sig over, at det i hendes øjne er de mest rabiate feminister, der fylder op i samfundsdebatten og dikterer, hvad der er rigtigt og forkert:

»Det er lidt som med de, der er muslimer. Hovedvægten er oftest på de mest ekstreme. Jeg mangler de helt almindelige hverdags- feminister, der ikke nødvendligvis vil have en masse bestyrelsesposter eller bestemme, hvor meget mænd må sprede benene i det offentlige rum. Og så savner jeg tolerance over for, at vi ikke alle er lige politisk korrekte. I bund og grund er det jo ikke ordene, der gør en forskel. Det er hensigten.«