»Jeg aner ikke, hvad jeg har sagt ja til«

Woody Allen skal stå for en produktion af operaen »Gianni Schicchi« i Los Angeles næste år. Tilbuddet kom fra husets kunstneriske leder, Plácido Domingo.

Ifølge Woody Allen selv har inkompetence aldrig afholdt ham fra at kaste sig ud i nye projekter med entusiasme.<br>Foto: Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er film, han har slået sig op på succeser som »Manhattan«, »Hannah og hendes søstre« og senest et par stykker med Scarlett Johansson i hovedrollen.

Men hans rigtige navn lyder lidt som en operainstruktør: Allen Stewart Königsberg. Og inden længe får han mulighed for at vise sine evner på feltet. Los Angeles Operaen har bedt Woody Allen instruere Puccinis komiske enakter »Gianni Schicchi« fra 1918. Tilbuddet kom fra husets kunstneriske leder, stjernetenoren Plácido Domingo. Efter sigende har Allen haft det til overvejelse i fire år.

»Jeg aner ikke, hvad jeg har sagt ja til,« udtalte den humoristiske instruktør bagefter »men inkompetence har aldrig afholdt mig fra at kaste mig ud i noget med entusiasme.«

Puccinis opera er især kendt for hittet »O mio babbino caro«. Den varer ikke mere end en times tid og indgår i en trilogi med den blodige »Il tabarro« som første akt og den mere højtidelige »Suor Angelica« som anden akt. Operaen i Los Angeles sætter alle tre dele op de to første er lagt i hænderne på kollegaen William Friedkin, kendt for film som »Eksorcisten« og »The French Connection«.

Det er langtfra første gang, berømte filminstruktører prøver kræfter med operaens verden. For eksempel havde Anthony Minghella manden bag »Den engelske patient« stor succes med »Madama Butterfly« på English National Opera i London. På samme måde har kollegaen Sally Potter for nylig kastet sig over »Carmen« og Atom Egoyan over »Salome«.

Mange musikfolk ser da også frem til Allens arbejde med store forventninger. Trods sine ord om inkompetence er han ikke ligefrem døv. Som gammel jazzklarinettist har han mange års erfaring med både musik og musikere. Også i flere af hans spillefilm spiller musikken en vigtig rolle, herunder den ti år gamle »Everybody says I love you« og ikke mindst »Dur og mol« om guitaristen Django Reinhardt.

Hvad der ellers har fået Plácido Domingo til at invitere ham? Muligvis den film, Allen skal i gang med til næste forår en spansk film med Penélope Cruz i en af hovedrollerne.

Solisterne i hans opsætning af »Gianni Schicchi« ligger allerede fast: Det bliver navnebroderen Thomas Allen i titelrollen samt sopranen Laura Taulescu som Lauretta og tenoren Samir Pirgu som kæresten Rinuccio. James Conlon dirigerer orkestret. For scenografien står prisbelønnede Santo Loquasto. Derimod må beundrede formentlig kigge langt efter Scarlett Johansson.

Resultatet får premiere 6. september næste år. Allerede dagen efter har huset i øvrigt premiere på endnu et værk med forbindelse til filmens verden: En operaversion af David Cronenbergs tyve år gamle »Fluen« med musik af Howard Shore, kendt fra »Ringenes Herre«.