Jazzfestival med vokseværk

Copenhagen Jazz Festival 2008: Det trykte program er på gaden, og nu handler det om at skabe sig et overblik. Der er noget for enhver smag på de 926 koncerter.

Jazzfestival med vokseværk - 1
Kasper Eistrup, der er mest kendt som sanger, guitarist og sangskriver i Kashmir, har lavet årets festivalplakat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jazzfestival.dk

Imponerende og uoverskueligt.

Det er et par ord, der umiddelbart dukker op, når man bladre i det netop udsendte trykte program for årets Copenhagen Jazz Festival – den 30. i rækken.

Ved pressemødet tirsdag eftermiddag forsøgte arrangørerne at skabe overblik over situationen ved at lade to garvede radiojournalister, Katrine Ring og Ole Matthiessen, afvikle en gang »Jazznyt Special«.

Diverse aktører kom i ilden, og blandt andet kunne festivalformand Anders Laursen ikke se noget problem i, at festivalen bliver ved at vokse og nu er oppe på 926 koncerter. For tilsyneladende bliver der ved med at være publikum til det hele.

Vokseværket er ikke blot af matematisk karakter, der er nok engang helt nye tiltag, hvoraf det mest synlige er »Something Else«, som er 15 koncerter – fordelt på tre scener – i Skuespilhuset. Her kommer jazzen ud i sit grænseland, og blandt kunstnerne er den tyske electronica-duo Cluster, den amerikanske sangerinde Annette Peacock og den italienske pianist Antonello Salis.

Et andet kraftcenter er Huset i Magstræde, hvor der er 100 koncerter – fordelt på alle etager – og på alle stilarter. Endvidere er der brasiliansk musik på Amager Strand og stumfilm fra Asta Nielsen og Alfred Hitchcock med nybagt jazzledsagelse i Den Sorte Diamant. Og så har Copenhagen Jazz House et program, hvor interessante danske og udenlandske musikere krydser musikalske klinger, blandt andet vil den veletablerede Bollani/Bodilsen/Lund-trio få besøg af den italienske trompetist Enrico Rava.

Ben Webster Pris
Årets Ben Webster Pris bliver uddelt i Glassalen og tilfalder de to brødre, pianisten Niels Lan Doky og bassisten Chris Minh Doky. De møder op med hver deres gruppe, og derudover vil de – med Alex Riel bag trommerne – blive genforenet for første gang i 10 år. I Glassalen kan man i øvrigt også opleve en perlerække af amerikanske tenorsaxofonister, Joe Lovano, Dave Liebman, Ravi Coltrane, David Murray og Charles Lloyd, og endnu en af de store tenormestre, den 74-årige Wayne Shorter, går på scenen i Operaen.

Gamle Scene på Kongens Nytorv lægger kulisser til en række spændende navne, blandt andet den nu 82-årige amerikanske sanger Jimmy Scott, der til trods for, at hans stemme aldrig er gået i overgang – eller måske derfor – er en fantastisk fortolker af »den store amerikanske sangbog«. Også den amerikanske sangerinde Cassandra Wilson dukker op på Kongens Nytorv. Hun har rødder i både progressiv jazz og gammel sydstatsblues, og hun vil utvivlsomt være langt mere stilsikker og disponeret, end hun var i Glassalen for fem år siden. Det er da svært at forestille sig andet.

Endelig skal det jo ikke være nogen hemmelighed, at festivalens umiddelbart mest interessante kunster er altsaxofonisten Ornette Coleman. Denne nu 78-årige freejazz-faderskikkelse, som også spiller trompet og violin, har ikke været i byen, siden han optrådte i Montmartre under Copenhagen Jazz Festival 1987. Han indtager Gamle Scene i selskab med sin søn, trommeslageren Denardo Coleman, samt de to bassister Gregory Cohen og Tony Falanga.