James Franco bryder tavsheden efter fire år med anklager om seksuelle krænkelser

I fire år har han forholdt sig tavs, men nu sætter skuespilleren James Franco ord på de anklager om krænkelser, han er blevet ramt af. Han erkender at have haft sex med studerende – og forklarer, at han har et afhængighedsproblem.

Skuespilleren James Franco er blevet mødt med beskyldninger om seksuelle krænkelser. Først nu – fire år og et millionforlig senere – sætter han ord på sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valerie Macon/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke gået et år, to år eller tre år.

Der er gået fire år, fra at anklager mod skuespilleren James Franco begyndte at rejse sig, til han i et interview for første gang sætter ord på sagen.

Et af hans budskaber handler om en bog, der vendte James Francos syn på sig selv på hovedet.

I de fire år, der er gået, er James Franco blevet beskyldt for at have udnyttet sine kvindelige studerende. Blandt andet i Los Angeles Times, hvor fem kvinder i 2018 anklagede ham for seksuelle krænkelser på hans skuespilskole Studio 4.

To navngivne kvinder, Sarah Tither-Kaplan og Toni Gaal, har også berettet om, at James Franco angiveligt skulle have tvunget dem og andre studerende til at filme seksuelle handlinger.

Beskyldningen gik blandt andet også på, at James Franco skulle have givet de aspirerende skuespillere en mulighed i bytte for »eksplicit nøgenhed og sex«, lød kvindernes forklaring i den sag, som endte med et millionstort forlig.

Til trods for at James Franco benægter anklagerne, endte han med at betale mere end to millioner dollar i et forlig. Han erkender dog at have haft sex med studerende og fremhæver, at der var tale om samtykkebaseret sex.

Fortryder

Da James Franco underviste, havde han et hold, der hed »masterclass: sex scenes«.

Det fortryder han nu – og han ser det som et ringe forsøg på at være »provokerende«.

»Jeg havde ikke sex med nogen i den pågældende klasse. Men i forbindelse med at jeg underviste, gik jeg i seng med studerende, og »det var forkert«, fortæller han nu.

Dengang tænkte han, det var »cool« at have sex med studerende, hvis det var samtykkebaseret. Men det han indser nu, at det var forkert.

Den aktuelle krog er som fortalt, at James Franco har givet sit første interview, siden anklager begyndte at pible frem. Interviewet har han givet til podcasten »The Jess Cagle Podcast«, der udkommer i sin fulde længde torsdag.

Afhængighedsproblemer

I podcasten er budskabet fra James Franco, at han bebrejder afhængighed – til sex og til arbejde – for, at han er kommet i vælten de seneste år.

Det var i hans teenageår, at hans svære dans med alkohol tog fart. Han var genert, og alkoholen blev hans hjælperytter, der hjalp til at tale med kvinder.

Men han blev alkoholisk og besluttede som 17-årig at lægge alkoholen på hylden. Og det var der, han fik de første udfordringer med »afhængighed af succes, opmærksomhed og sex«. De udfyldte det hul, som alkoholen havde efterladt, beretter han.

»Opmærksomhed fra kvinder, succes med kvinder, blev også stor kilde til anerkendelse for mig. Problemet med det er, at ligesom med andre stoffer er der aldrig nok,« fortæller Franco.

Bogen, der ramte ham som en kugle

Det var som nævnt en bog, der blev en form for fremkaldervæske for ham.

Bogen ramte ham som »en kugle«, fortæller han.

Det var en, han fik af sin svigerinde, og den handler om afhængighed af kærlighed og sex.

»På et tidspunkt kom min adfærd til et punkt, hvor jeg gjorde alle ondt.«

Tidligere i år tog Seth Rogen, der længe har været tæt samarbejdspartner med James Franco, store skridt væk fra ham.

Til trods for at de har lavet en bred vifte af film sammen, understregede Seth Rogen, at han ikke kommer til at arbejde sammen med Franco igen.

James Franco fortæller i den aktuelle podcast, at han forstår det. Ikke mindst fordi Seth Rogen udtalte sig om sagen i al den tid, hvor James Franco var tavs.

»Det er en af hovedårsagerne til, at jeg taler med dig i dag,« siger James Franco til podcastværten.