Jakob Steen Olsen: »Tænk, at mit litterære idol har boet i min opgang. På min etage. Større bliver det ikke«

I den forgangne uge fik Berlingskes Jakob Steen Olsen ikke så lidt af en overraskelse på tværs af tiden.

Foto: Søren Bidstrup

I denne uge blev jeg indrulleret i det, jeg ikke vil tøve med at kalde en litterær sensation. I hvert fald hjemme hos mig. En besked, der fik min puls op og min nysgerrighed vakt, tikkede ind.

Meddelelsen fra en Facebook-bekendt skulle sætte gang i noget af et detektivarbejde. Et forsøg på at finde ud af, hvad der var op og ned,  som skulle få mig til at føle mig hensat til »Da Vinci Mysteriet« og en jagt på spor og aftryk på tværs af tiden.

»Efter at have lagt hovedernes sammen og konsulteret folkeoptællinger, slægtsforskere og Henningsen selv, er mysteriet - næsten - løst. «


Sagen er: Jeg er temmelig optaget af Agnes Henningsen (1868-1962), som er et alt for overset kapitel i dansk litteraturhistorie. Hvis man overhovedet ved, hvem hun er, kender man hende i dag bedst som den kulturradikale arkitekt og samfundsrevser Poul Henningsens mor. Men hun var også forfatter og brevkasseredaktør - og med sit åbne ægteskab, der endte i en katastrofe, sine affærer med berømte mænd og sine liberale anskuelser tillige en kontroversiel og omdebatteret kendis i en strammere korsetteret tid, der lagde låg på kvinders udfoldelsesmuligheder, erotisk og karrieremæssigt. Hovedværket er de otte erindringsbind, der blev udsendt fra 1941, og hvis modernitet springer ud af siderne. De giver billedet af en kvinde med et udsædvanligt mod og med begavelse, humor og uhæmmet appetit på tilværelsen.

Agnes Henningsen i tiden omkring skandaleskilsmissen fra ægtemanden Mads. Det er Poul Henningsne (PH), der sidder på armen. Fold sammen
Læs mere
Foto: nf.

Jeg blev i beskeden gjort opmærksom på, at forfatteren Pia Juul, der en stor Henningsen-kender, hævdede, at Agnes havde haft adresse på Sankt Hans Torv 30, 4. sal. Her havde Foreningen Danske Teaterjournalister nu til huse, havde Pia Juul registreret, og vidste jeg mon noget om det? Ja, det gjorde jeg jo sådan set, for jeg er formand for foreningen, som derfor har postadresse hos mig. Til gengæld kunne jeg fortælle, at der måtte være noget galt. For hos Henningsen kan man læse om en anden adresse på torvet.

Da den egenrådige forpagterdatter Agnes Andersen tror sig gravid i utide med huslærer Henningsen i slutningen af 1880erne, betror hun sig til sin tidligere skolefrøken, som svarer:

»Ti stille. Jeg tåler ikke mere fortrolighed af dig. Svar kun på, hvad jeg spørger om. Hvad er hans adresse?«
»Sankt Hans Torv, toogtredive, fjerde sal.«

Så jeg vidste, at Mads Henningsen umiddelbart før parrets bryllup havde boet i næste opgang, inde på den anden side af mine bogreoler.

Større bliver det ikke

Men Pia Juul stod fast. Efter at have lagt hovederne sammen og konsulteret folkeoptællinger, slægtsforskere og Henningsen selv, er mysteriet - næsten - løst. Hvis man kigger i vejviseren for København fra 1888, kan man se, at M. Henningsen og lillebroderen C. Henningsen ganske rigtigt er flyttet ind i opgangen ved siden af - gifte kvinder, børn, tyende og fæ er ikke bogført -  og det er jo også en nærliggende tanke, at det nygifte par har slået sig ned i en anden lejlighed i det dengang nyanlagte store hus på torvet.

Man kan ikke af Vejviseren se, om det var til højre eller til venstre. Vi arbejder på sagen, men noget tyder på, at det kunne være hos min nabo, for Agnes skriver om at kigge over på Sankt Johannes Kirke fra hjørneværelset. Men livet er da sjovt, er det ikke? Tænk, at mit litterære idol har boet i min opgang. På min etage. Større bliver det ikke. Der må være en højere mening med det, men jeg har ikke lige fundet den endnu. Hidtil har vores claim to fame ellers været, at det er her, Anja og Viktor fra filmserien bor. Men det er en helt anden historie.

Her bo vi. Og her boede Agnes Henningsen åbenbart også. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.