Jakob Sheikh hædres for unik journalistik om radikaliserede miljøer

Den Berlingske Fonds Journalistpris går i år til journalist og forfatter Jakob Sheikh, fordi han via artikler og senest bogen »Danmarks børn i hellig krig« har givet danskerne unik indsigt i parallelsamfund og lukkede radikaliserede miljøer.

Jakob Sheikh – her i Daret Ezza, Syrien – modtog tidligere i år Kristian Dahls Mindelegat (den lille Cavling) for sine artikler om det radikaliserede miljø i Danmark.Foto: Lindhardt & Ringhof
Læs mere
Fold sammen

Tirsdag eftermiddag har journalist og forfatter Jakob Sheikh fået overrakt Den Berlingske Fonds Journalistpris bestående af 100.000 kroner og skulpturen »Avislæseren«, der er lavet af Astrid Søe.

Prisen får han for sit enestående arbejde med at gøre læsere klogere på integration, parallelsamfund og radikaliserede miljøer i Danmark.

28-årige Jakob Sheikh har med særlige evner, mod og tålmodighed dirket lukkede miljøer op og givet danskerne en bedre forståelse for dem, lyder begrundelsen fra Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen.

»Gennem flere år har journalist Jakob Sheikh afdækket menneskers liv i det, vi ofte kalder ghettoer og parallelsamfund. Han har gjort det med en enestående sans for at beskrive det enkelte menneske i det, der ellers ofte bliver diskuteret som statistikker eller via anekdotisk stof,« sagde Tom Jensen i sin tale ved prisoverrækkelsen.

Klar til at inddrage sin egen historie

Jakob Sheikh er vokset op på Vesterbro som søn af en dansk mor og en pakistansk far, han er uddannet på Danmarks Medie og Journalisthøjskole, og de seneste år har han primært skrevet om terror, radikalisering og især om de danske Syrien-krigere for Politiken, hvor han er ansat.

I et essay i Politiken i 2014 beskrev Jakob Sheikh en særlig Syrien-kriger – hans egen barndomsven Amir.

»Vi boede i samme boligblok, havde samme interesser og forældre, der kommer fra samme sted. Han blev militant islamist i Syrien og kalder Islamisk Stats halshugninger for »smukke«. Jeg blev journalist og skriver om jihadister som ham. Hvorfor gik det, som det gik?,« spørger han i essayets indledning.

Netop denne undren synes at have drevet Jakob Sheikh i arbejdet med at skrive borgen »Danmarks børn i hellig krig«. Her bliver både Amir og andre danske drenges vej til radikalisering beskrevet.

»Netop dette, at have modet til ikke alene at tage fat om noget af det sværeste, man kan påtage sig som journalist i Danmark i 2015, at forsøge at forstå mekanismerne bag fejlslagen integration og radikalisering, men samtidig undervejs turde bruge sig selv, sine egne erfaringer og sin egen person aktivt i formidlingen – netop dette gør Jakob Sheikh til en helt enestående journalist,« siger Tom Jensen.

Det handler om relationer

Enestående havde Jakob Sheikh imidlertid ikke været uden god tid til sit arbejde og uden tillid fra sine kilder, understreger han i sin takketale.

»Tak for prisen. Jeg er meget beæret og meget stolt over at modtage den. Og tak til min arbejdsgiver Politiken for at give mig så lang snor og god tid. Men mest af alt tak til kilderne, for det er dem, der gør, at jeg har mulighed for at skrive de her historier. En journalist er aldrig nogensinde bedre end sine kilder.«

»Jeg er meget rørt over, at de her mennesker betror sig til mig og har den forestilling om, at jeg på troværdig vis kan formidle deres historie nuanceret,« siger han.

For Jakob Sheikh er journalistik ikke et håndværk, for et håndværk er noget, der foregår mellem mennesker og objekter uden følelser. For Jakob Sheikh handler journalistik dybest set om relationer mellem mennesker.

»Jeg har brugt lang tid på at opbygge et forkromet netværk. Det tror jeg ikke, jeg har kunnet gøre, fordi jeg er solbrun i huden og har sort hår, men fordi jeg har mødt dem med åbenhed og har haft tid til det. En historie, der har taget to dage at skrive, kan godt tage 30 kaffemøder, før man overhovedet kan kaste sig over emnet. Det handler om at opbygge tillid mellem mennesker,« siger han.

Flere priser i bagagen

Jakob Sheikh slutter af med at takke Den Berlingske Fond for at hædre den journalistik, der hvilker på tid og tålmodighed.

»Tusind, tusind tak for prisen.«

Trods sin unge alder har Jakob Sheikh allerede modtaget flere priser for sit arbejde. I 2012 modtog han EU-Kommissionens journalistpris for en artikelserie om diskrimination i nattelivet, og i 2015 modtog han Kristian Dahls Mindelegat for sit arbejde med Syrien-krigere.

Med prisen Den Berlingske Fonds Journalistpris kommer Jakob Sheikh i samme selskab som blandt andre TV2s udenrigskorrespondent Ulla Terkelsen, journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen og udenrigskorrespondenterne for henholdsvis TV2 og DR Simi Jan og Puk Damsgård. Sidste år blev prisen tildelt journalisterne Arne Hardis og Hans Mortensen fra Weekendavisen.