Jackie Chan: Bruce Lee gav mig chancen

Den 58-årige Hong Kong-stjerne Jackie Chan fortalte Berlingske om sin vej til stjernerne: hårdt arbejde, brækkede knogler - og et heldigt møde med kampsportslegenden Bruce Lee.

Den 58-årige Hong Kong-stjerne Jackie Chan, der betegnes "Asiens stolthed" af en koreansk kollega, er igen filmaktuel med Chinese Zodiac. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når de største stjerner folder sig ud under filmfestivalen i Cannes, sker det med manér. Men få går så grundigt til værks som Hong Kong-stjernen Jackie Chan, som Berlingske talte med på byens mest luksuriøse hotel, Carlton.

Allerede en time inden den stribe af interviews, som Chan gav med udvalgte medlemmer af pressen i Cannes, fik Berlingske lejlighed til at se, hvorfor action-helten er blevet en stjerne i Vesten, og - som en af hans koreanske medskuespillere udtrykte det - "Asiens stolthed".

Jackie Chan gik nemlig personligt rundt - ulasteligt klædt i en himmelblå kinesisk dragt og hvide støvler - og sørgede for at borde, stole, drinks, og mikrofoner var stillet op til hans tilfredshed. Samme grundighed har han nemlig altid lagt i sine stunts, sit skuespil og i opbygningen af det mangefacetterede forretningsimperium som han driver i Hong Kong.

- Forberedelse, forberedelse og mere forberedelse. Det giver resultater. Da jeg startede som stuntman i Hong Kong, var jeg bare en blandt hundreder af stuntudøvere og kampsportsstjerner i byen, der alle ville slå igennem som Bruce Lee. Men jeg møvede mig ikke frem som de andre, og Lee kunne lide at jeg holdt mig i baggrunden, da vi var på optagelse. Men da han spurgte, om jeg kunne lave et farligt spring til en optagelse, vidste jeg, at det var min chance, fortæller Jackie Chan.

Den kinesiske skuespiller, der har dannet skole med sin række af actionkomedier, hvor han spiller overfor blandt andre Chris Rock og Owen Wilson, bruger hele kroppen, når han fortæller. Hans engelsk er dog bedre, end det han demonstrerer i sine amerikanske film, hvor han ofte spiller en fjumret, men overmåde akrobatisk kineser, der er på Herrens mark i fremmede lande.   

- Jeg lavede springet, og slog mig hårdt, da jeg landede. Men i stedet for at gøre et nummer ud af det, lod jeg som ingenting. Bruce lagde mærke til det, og spurgte, om jeg kunne gøre det igen til kameraet, og selvom jeg havde ondt over det hele, gjorde jeg det igen uden at fortrække en mine. Næste gang jeg var på optagelse med Bruce, var det mig, han valgte ud af rækken, siger Jackie Chan.

I Cannes gør stjernen reklame for sin næste film "Chinese Zodiac", hvori han spiller en Indiana Jones lignede skattejæger. Stuntsene laver han stadig selv, men nu er det også sidste gang, lover han.

Hvordan har du det med at blive ældre?

- Jeg har prøvet at bevæge mig væk fra actionfilmene, fordi jeg ville udvide mit repertoire. Så i ti år har jeg lavet andre ting som Karate Kid (hvor Chan i genindspilningen af firserfilmen har overtaget rollen som karateguruen Miyasaki, red.). Men da jeg begyndte at høre rygter i branchen, om at jeg ikke havde evnerne til at lave stunts mere, tænkte jeg - "en sidste gang" - og her er vi så nu, griner Jackie Chan.
  

Jackie Chans popularitet bygger på en stribe af film fyldt med farlige stunts, hvor den atletiske stjerne får det til at se legende let ud. Letheden er også en resultatet af en uhyre perfektionisme, fortæller en af Chans medskuespillere i "Chinese Zodiac", skuespilleren og taekwondomesteren Steve Yoo.

- Kampscenerne er taget om og om igen. Der er ofte mange skuespillere på optagelsen, der skal koordinere deres bevægelser, og hvis bare der er en, der kommer for sent i et splitsekund, forlanger Chan at få taget det hele om, siger Steve Yoo, der fik opfyldt en livsdrøm, da Chan spurgte, om han ville spille filmens skurk.

Kom i nogensinde til skade under optagelserne?

- Nej. Ingen kom til skade, for Chan lægger aldrig så meget pres på, at det sker. Vi bruger den tid, der skal til, også selvom det kræver ekstra optagetid. Men selvfølgelig hudafskrabninger, buler i hovedet og blødende næser. Men det kalder vi ikke skader. En skade kræver en tur på hospitalet og nogle knogler i gips, siger Steve Yoo til Berlingske.

"Chinese Zodiac" har endnu ikke en dansk premieredato.