J.K Rowling-bog solgt for 20 millioner

En køber med meget, meget dybe lommer måtte slippe mere end 20 millioner kroner for at få fat i en enestående bog fra Harry Potters mor på en auktion hos Sotheby´s i London.

Foto: ALESSIA PIERDOMENICO / Reuters

LONDON: Billigt var det ikke, da firmaet Haazlitt, Gooden og Fort torsdag sejrede over fem andre ivrige købere og sikrede sig det enestående eksemplar af R.K. Rowlings ”Beedle the Bard”, der er en samling eventyr og fabler med forbindelse til Harry Potters univers.

Firmaet, der er kendt for at betjene rige samlere, kommer formentlig til at ekspedere den dyre bog videre, men uanset hvem der end ender med at blive den lykkelige ejer af den dyre julegave, kan han eller hun glæde sig over, at pengene er gået til et godt formål.

R.K. Rowling, der til dags dato har solgt flere end 350 millioner bøger om Harry Potter lavede kun syv eksemplarer af sin eventyrsamling. Til gengæld blev der kræset for de syv bøger, der hver især har læderindbinding, sølvhasper og månesten på omslaget.

De seks er givet til folk, der har tæt forbindelse til Harry Potter-bøgerne, mens den sidste skulle bortauktioneres for at tjene penge til den velgørende organisation Children´s Voices, som J. K. Rowling var med til at stifte i 2005.

Organisationen fokuserer på at hjælpe børn, der ligesom Harry Potter, er forældreløse og har særligt fokus på børn i Østeuropa.

»Jeg er ovenud lykkelig, meget overrasket og taknemmelig over at vi har tjent så mange penge,« sagde J. K. Rowling, da købsprisen var kendt.

På Sotheby´s havde man sjældent set noget mage til den voldsomme interesse og købekraft i forbindelse med J.K. Rowling-bogen. Samlingen af fortællinger er ekstra interessant fordi den spiller en vigtig rolle i handlingen i den allersidste Harry Potter bog i serien på syv romaner om den unge forældreløse troldmand, der må bekæmpe den onde Voldemort.

Historiesamlingen slog både rekorden for det højest betalte børnebogsmanuskript, det dyreste moderne manuskript og slog endda J.K Rowlings egen rekord, der indtil salget af Beedle-bogen var på knap tre millioner kroner for en signeret førsteudgave af Harry Potter og de vises sten.

Ifølge en talsmand for Sotheby´s skal auktionshuset firs år tilbage i historien for at finde et manuskript, der havde lignende interesse. Dengang var Sotheby´s sat til at sælge "Alice i eventyrland" på vegne af selveste Alice.