Italiensk herresalon

Moden går i ring. En af de få, der har set tendenser komme, forsvinde og blive moderne igen er frisørmester Cesare Sternativo.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Rossinis »Barberen i Sevilla« er en lystig sag. Sådan er det også hos italienske Cesare Sternativo, hvor følelsesregistret er en opera værdig. Læsestoffet er Playboy og B.T., og hvis man antyder, at det koster under en hundredelap på Istedgade for en trimning, udbryder han fortørnet:
»Det er mit fag!«

For 260 kroner bliver manke til mand med kam, ragekniv og saks, sådan som håndværket for en herrefrisør har været siden 1930erne. Og ligesom der spankulerer prinser og prinsesser rundt i kvarteret mellem Kronprinsensgade og Kronprinsessegade, der er Københavns modebutikkers svar på bibelbæltet, så er der fuld valuta for pengene på adressen Gammel Mønt 4.

Stamkunderne tæller mange af områdets erhvervsfolk, der allerede fra morgenstunden sætter sig i stolen og får trimmet sideskilningen, inden de åbner dagens første mail. Andre har tid til at benytte det Playboy-abonnementet, butikken har haft, siden Cesare kom til butikken i 1979.

»Kunderne bliver sure, hvis Playboy mangler. Nogle læser klummen »Party Jokes« hver gang«, smiler Cesare og bladrer forbi midtersektionens nøgenbilleder.

Stamkunderne, der tæller alt fra studerende til direktører, bruger jo de festlige vittigheder professionelt. Man dømmes jo ikke kun på hårkanten over ørerne, men også på hvad der er mellem dem.

»En af mine kunder, der er blevet klippet her, siden han var knægt, kommer nu med sin teenagesøn«, fortæller Cesare, der gerne rådgiver om kærlighed og giver rejsetip til sin hjemby Milano. Med 43 års erfaring har han hørt lidt af hvert:

»I Italien kalder man frisører for »ludere«, fordi de hører alt fra gaden«, griner han.

Cesare Sternativo kender hver en hårhvirvel på sit stamklientel. Mange bruger deres udseende i hverdagen, om det så er som bankrådgiver eller musiker. Her er det blot forskelligt, om rodehår er en fordel eller ulempe.

Mens morgentrafikken myldrer forbi facadevinduet, kommer dagens første klippeaftale ind ad døren. Ligesom han har gjort hver anden uge kl. 8.30. Kunden har endda betalt et år forud, så frisuren er perfekt hele tiden.

»Moden går i ring«, fortæller den 56-årige herrefrisør Cesare, der har blandet gamle italienske frisørtraditioner med moderne tendenser.

»Som italiener var jeg fremme på moden. Dengang jeg startede, var alt anderledes. Langhårede Beatles-frisurer var moderne. Siden er det blevet kortere og kortere, men klassiske sideskilninger er der ikke mange af. Kun enkelte kunder vil ligne noget fra dengang, man brugte brylcreme og brillantine«, fortæller han.

»I dag skal det bare gå hurtigt.«

Hvad: Cesare
Hvor: Gammel Mønt 4, Kbh. K
Hvor meget: 260 kr. for klip og 300 kr. med vask.
Hvordan: Tlf. 33 14 31 22