Israelsk jazzmusiker takker for støtten fra danskerne efter kontrovers med festival

Det skabte stor ballade, da lederen af Copenhagen Jazzfestival Kenneth Hansen skrev til den israelske musiker Alon Farber, at han ikke kunne deltage i jazzfestivalen p.g.a. "politiske" grunde. Farber siger til Jerusalem Post, at det var "hjertevarmt" at få så stor støtte fra danskere.

Copenhagen Jazz Festival, arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Alon Farber er en af de kendte jazzmusikere i Israel. Den israelske avis Jerusalem Post har netop interviewet ham om hans musikalske planer og hans tredje udgivelse med titlen »New Directions.«

I artiklen skriver Jerusalem Post også om affæren i København, hvor Alon Farber modtog en mail fra lederen af jazzfestivalen i København Kenneth Hansen, hvor Kenneth Hansen skrev, at Farber ikke kunne deltage i festivalen af »politiske« grunde. Kenneth Hansen forklarede senere, at han ikke havde ment »politiske« men havde ønsket at bruge det engelske ord »policy« og argumenterede, at sikkerhedshensyn havde været den egentlige årsag til hans afvisning af Alon Farber.

Alon Farber skrev til Kenneth Hansen, at hvis han mente, at israelerne havde eneansvaret for krisen i Mellemøsten, så tog han fejl, idet palæstinenserne også måtte påtage sig en del af ansvaret og så kunne festivalen jo heller ikke invitere palæstinensere. Resultatet blev, efter stor opstandelse i Danmark, at festivalen undskyldte og inviterede Alon Farber med til festivalen, hvor Farbers gruppe Hagiga, der betyder Fest, skal spille 11. juli.

Jerusalem Post skriver, at Farber ikke ønsker at involvere sig i politik, men koncentrere sig om musikken: »For at sige sandheden, så prøver jeg generelt at holde mig væk fra politik. I de første dage blev jeg bombarderet med interviews fra danske medier. Det var vildt. Jeg fik mange positive bemærkninger og reaktioner fra Danmark. Det var hjertevarmt.«