Iransk jurymedlem risikerer piskeslag for kindkys i Cannes

Iranske Hizbollah-tilhængere har krævet det iranske medlem af Cannes festivalens jury, skuespilleren Leila Hatami, offentligt pisket på grund af et kindkys

Hatami er blevet krævet pisket i Iran, fordi hun udvekslede et kindkys med festivalens præsident Gilles Jacobs på festivalens røde løber. Foto: framegrab. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CANNES: Et fransk kindkys på den røde løber i Cannes er blevet meldt til Irans religiøse domstol af den iranske organisation Hizbollah Students, der har krævet den kendte iranske skuespiller Leila Hatami offentligt pisket, skriver den britiske avis The Telegraph. 

Det krænkende kys blev udvekslet mellem Leila Hatami og Cannes-festivalens præsident Gilles Jacob, der har prøvet at afdramatisere kysset ved at beskrive det som »en udbredt vestligt kutyme«.

Leila Hatami er især kendt for sin hovedrolle i Asghar Farhadis oscarvindende film “A separation”, og har i år været en del af den ni mand store jury, der skal udpege vinderen af årets Guldpalme i den igangværende festival, der afsluttes ved en prisceremoni lørdag aften. I juryen sidder også den danske filminstruktør Nicolas Winding Refn.

Også iranske regeringsrepræsentanter har fordømt Leila Hatamis kindkys som en fornærmelse mod Irans kvinder.

»De, der deltager i internationale begivenheder, bør respektere iraneres kyskhed og troværdighed, så et dårligt billede af iranske kvinder ikke bliver vist til verden,« sagde Irans vice-kulturminister, Hossein Noushabadi, ifølge det iranske statsfjernsyn IRIB.

På Hizbollah Students hjemmeside forlangte organisationen at Leila Hatami blev offentlig pisket for at “kysse en fremmed mand”. Den maksimale straf for den slags er 50 piskeslag.

Ifølge islamisk lovgivning i Iran må en mand og en kvinde, der ikke er i familie med hinanden, ikke omfavne hinanden offentligt. Derudover skal en kvinde tildække sit hår.

Skuespillerinden havde et tørklæde omkring halsen, men havde ikke dækket det øverste af hovedet til.

»Vi, undertegnede, der er en gruppe af muslimske studerende brødre og søstre beder myndighederne om at retsforfølge Layla Hatami for hendes syndige handling, hvor hun har kysset en fremmed mand i fuld offentlighed, hvilket ifølge paragraf 638 i den islamiske straffelov medfører fængselsstraf,« lyder det i erklæringen. 

»Vi mener ydermere, at filmstjernens handlinger har skadet de religiøse følelser i det stolte og martyrskabende Iran, og derfor kræver vi også, at hun straffes med piskeslag ifølge loven.«

Præsident for filmfestivalen i Cannes, Gilles Jacob, fastholder, at der ikke er grund til denne reaktion.

»Denne kontrovers over noget, som er udbredt vestlig kutyme, er grundløs,« siger han ifølge The Telegraph.

Konservative medier i Iran har tidligere på ugen hævdet, at velkomsthilsnen »var en fornærmelse mod alle kyske kvinder i Iran.«

Og Hossein Nushabadi, der er vice-kulturminister i Iran, har erklæret, at Hatamis optræden i Cannes »er en forbrydelse imod religiøs overbevisning«.

»Iranske kvinder symboliserer kyskhed og uskyldighed,« sagde han.

Leyla Hatami er datter af den afdøde filminstruktør Ali Hatami, og hun blev verdenskendt for sin rolle i Asghar Farhadis fremragende film "A Seperation", der vandt en Oscar i 2012 for Bedste ikke-engelsksprogede film. 

Hun er en af fem kvindelige medlemmer af årets jury ved filmfestivalen i Cannes, som også inkluderer skuespilleren Carole Bouquet samt instruktørerne Sofia Coppola og Jane Campion, der er formand for juryen.

Leyla Hatami har endnu ikke selv kommenteret anklagerne fra de iranske islamister.