Internettets evindelige citatfusk

Citatfusk

Vi har hørt Winston Churchills visdomsord til bevidstløshed:

Den store brite var premierminister under Anden Verdenskrig og ville ikke finansiere krigen med nedskæringer i kulturen - »then what are we fighting for?«.

Ordene har cirkuleret på sociale medier som Facebook og Twitter i årevis. I hvert fald siden sparekniven for alvor fandt vej til politikernes værktøjskasse. Den konservative premierministers bemærkning passede perfekt til vor tids situation og satte ord på kulturfolkets følelser.

Der er bare et problem. Winston Churchill har aldrig sagt dem. Han har ikke engang sagt noget, der ligner.

Citatet skyldes formentlig en artikel i tidsskriftet Village Voice fra 2008: Churchill skal have hørt et forslag om flere penge til det krigsramte lands kultur og fundet ideen god - fordi den kunne minde briterne om krigens motiv. På engelsk: “Remind us what we are fighting for.”

Men det er stadig forkert. Citatet blev afsløret som falsk allerede året efter. Et andet tidskrift havde tjekket alle 15 millioner ord fra Churchills hånd og kunne ikke finde det.

Så hvad sagde han? Direktøren for National Gallery havde foreslået en midlertidig deponering af museets malerier fra London til et sted i Canada. Hvortil premierinisteren svarede nej, »we are going to beat them.«

Altså ingen rosenrøde ord. Ingen svagt definerede kulturbegreber. Kun en krigsministers klare tale og stædige tro på sejren.

En anden klassiker i genren tilskrives romeren Cajus Petronius Arbiter fra Jesu tid, men er altså lige så falsk:

»Vi arbejdede hårdt. Men hver gang det begyndte at fungere, blev nye planer om omorganisering iværksat. Jeg lærte mig senere i livet, at vi er tilbøjelige til at møde hver ny situation med omorganisering. Og jeg lærte, hvilken vidunderlig metode dette er til at skabe illusion om fremgang - mens det i virkeligheden forårsager kaos, ineffektivitet og demoralisering.«

Formuleringen blev klodekendt gennem en artikel i Harper’s Magazine fra januar 1957 og stammer efter sigende fra opslagstavlen i en britisk militærlejr under krigen.

Den muslimske profet har i øvrigt heller aldrig sagt: »Hvis bjerget ikke vil komme til Muhammed, må Muhammed komme til bjerget.«

Helt som Marie Antoinette ikke har ytret ordene »Lad dem spise kage« og aldrig ville have gjort det. Den franske dronning var anderledes realistisk anlagt.

Sigmund Freud har hverken sagt »sommetider er en cigar bare en cigar« eller noget i den retning.

Ingrid Bergman siger mange ting i herlige »Casablanca« - men aldrig »Play it again, Sam«.

James T. Kirk fra Star Trek har på intet tidspunkt brummet »beam me up, Scotty«.

Hvad der virkelig er ærgerligt: Sherlock Holmes bruger ikke udtrykket ikke »elementary, my dear Watson« i én eneste af Sir Arthur Conan Doyles bøger.

Og nej: Al Gore har aldrig kaldt sig selv for internettets opfinder. Han måtte til gengæld gerne opfinde en hurtig vej til verificering af internettets citater.

Læg ikke de kloge ord i munden. Sig dem bare selv.