Interessant tendens præger pressede biografer: »Vi bævede af angst, men nu er vi totalt lykkelige«

Mens store amerikanske film bliver udskudt på stribe, flokkes publikum om de danske film. »Det går godt, men det er på en mørk baggrund,« understreger biografdirektør.

Mads Mikkelsen er aktuel med filmen »Druk« – en gevinst for de danske biogafer i en conronatid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at James Bond har svigtet de danske biografer, men så er det godt, at vi har Mads Mikkelsen.

Filmen »Druk«, der har Mikkelsen i den bærende rolle, har nemlig solgt hele 400.000 billetter siden premieren i slutningen af september.

Dermed er filmen symbolet på en interessant tendens: Fordi de store amerikanske film bliver udskudt, vælger en stor andel af biografgæsterne at se danske film. Den nyeste »Far til fire« har på 14 dage solgt 52.000 billetter, mens »Vores Mand i Amerika« har solgt 189.000 billetter.

»Hvis alt havde fulgt de normalt planer, ville både »Top Gun« og »Wonder Woman« være i biograferne til at konkurrere om billetsalget, men det er de jo ikke. Derfor er der jo god plads til de danske film i øjeblikket,« siger Lars Werge, der er direktør for Danske Biografer.

Ryttere får tidligere plads

Når alt ikke følger de normalt planer, skyldes det – selvfølgelig –coronavirussen. Verden over har biograferne været lukket eller kørt med stærke restriktioner, og det har fået flere amerikanske filmselskaber til at udskyde deres planlagte premierer.

Senest blev den kommende James Bond-film, »No Time to Die«, udskudt til april næste år, hvilket har udløst en dominoeffekt blandt andre titler, der rykkes til endnu senere af frygt for at skulle konkurrere med den velsælgende 007-serie.

I Danmark har flytningen dog betydet, at »Retfærdighedens Ryttere«, endnu en Mads Mikkelsen-film, er rykket frem. Filmen får nu premiere 19. november, hvor Bond skulle have ligget.

Anders Thomas Jensen står bag »Retfærdighedens Ryttere«, der får lov til at overtage James Bonds plads i de danske biografer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

Direktør i Nordisk Film Distribution Frederik Honoré udtalte i den forbindelse, at flytningen af James Bond-filmen efterlod de danske biografer »med et gigantisk hul i markedet«. At »Retfærdighedens ryttere« nu overtager pladsen signalerer også, at man venter sig en del af den danske film.

Fra angst til glæde

Frederik Honoré er ikke alene om at være glad. Christina Rosendahl, der har instrueret »Vores mand i Amerika«, kan glæde sig over 189.000 solgte billetter.

»Vi har været totalt bævende af angst over at sende den ud, for det var et risikabelt tidspunkt. Estimatet lød på 160.000, og nu er vi bare totalt lykkelige. Det er dejligt at kunne vise, at det ikke er farligt at gå i biografen,« siger Christina Rosendahl.

Trods de gode danske salgstal er biograferne stadig i krise, understreger Lars Werge. På grund af coronarestriktioner sælges kun omkring 60 procent af de normale pladser, og biografdirektører over hele landet tager stadig penge med på arbejde for at dække for de manglende indtægter fra de store sællerter.

»Det går godt, men det er på en meget mørk baggrund, at der er lys lige nu,« slutter Lars Werge.

Der er trods alt grænser for, hvad Mads Mikkelsen kan klare.